Ισπανία: ξηλώνεται δίκτυο της Αλ Κάιντα

Ισπανία: ξηλώνεται δίκτυο της Αλ Κάιντα

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. O Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, παγκοσμίως διάσημος από τη δίωξη του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ, διέταξε τη φυλάκιση οκτώ εκ των ένδεκα ατόμων που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι είναι μέλη ενός πυρήνα της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα. Στη σχετική απόφαση του Γκαρθόν, σημειώνεται ότι οι οκτώ συλληφθέντες ενέχονται στην «προετοιμασία και την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων που διεπράχθησαν από τους πιλότους-καμικάζι, την 11η Σεπτεμβρίου» στις ΗΠΑ.

Διετής παρακολούθηση

Ως επικεφαλής του ισπανικού πυρήνα της Αλ Κάϊντα φέρεται ο Ιμάντ Εντίν Μπαρακάτ Γιάρκας, επονομαζόμενος Αμπού Νταντάχ, ένας συριακής καταγωγής Ισπανός πολίτης, τον οποίο παρακολουθούσαν εδώ και δύο χρόνια οι ισπανικές υπηρεσίας ασφαλείας. Οικοδόμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Γιάρκας κίνησε την προσοχή των Αρχών, εξαιτίας των αλλεπάλληλων και μάλλον ασυνήθιστων για την οικονομική του κατάσταση μετακινήσεών του στο εξωτερικό. Την τελευταία δεκαετία, ο Γιάρκας επισκέφθηκε δέκα φορές τη Μεγάλη Βρετανία, τρεις φορές την Τουρκία και την Ιορδανία, δύο την Υεμένη και από μία τη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Μαλαισία, τη Σενεγάλη, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδονησία.

Ο τελευταίος προορισμός του Γιάρκας -ο οποίος περιγράφεται από τους γείτονές του ως φιλήσυχος, ευγενής και κλειστός χαρακτήρας- παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η παρακολούθηση του Γιάρκας απέφερε την ανακάλυψη μυστικού στρατοπέδου της Αλ Κάϊντα στην Ινδονησία -τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου- στο οποίο εκπαιδεύονται δύο έως τρεις χιλιάδες τρομοκράτες. Οι ισπανικές Αρχές ενημέρωσαν την CIA και το FBI για τα πορίσματα των ερευνών τους, που δίνουν άλλη τροπή στις προσπάθειες για την εξάρθρωση του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στο ένταλμα που υπέγραψε ο Γκαρθόν σημειώνεται ότι λίγες εβδομάδες πριν και μετά τη μοιραία 11η Σεπτεμβρίου, οι Αρχές κατέγραψαν ύποπτες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Γιάρκας με κάποιον Σακούρ, πιθανότατα προερχόμενο από κάποια χώρα του Μαγκρέμπ, ο οποίος βρισκόταν εκείνες τις μέρες στο εξωτερικό. Στις 6 Αυγούστου, ο Σακούρ εμφανίζεται να λέει στον Γιάρκας: «Εκοψα όλες τις παλιές μου σχέσεις και ίσως σε ένα μήνα να μπορέσεις να δεις τα αποτελέσματα. Ετοιμάζω κάποια πράγματα που θα σου αρέσουν». Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Αυγούστου, σε μια νέα συνδιάλεξη, ο Γιάρκας δηλώνει: «Είμαι πολύ ήρεμος, ψυχολογικά. Αυτό τον καιρό ασχολούμαι με κάτι συγκεκριμένο, παραδίδω μαθήματα… Σχετικά με τα μαθήματα, έχουμε εισέλθει στο πεδίο της πλοήγησης αεροπλάνων… Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για τον στόχο μου, το τηλέφωνό μου ζεματάει». Αυτές οι αναφορές κρίθηκαν από τον Γκαρθόν άκρως ενοχοποιητικές, καθώς κατά την κρίση του, αναφέρονται ευθέως στην προετοιμασία των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Β Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ο πυρήνας της Αλ Κάιντα στην Ισπανία συνδεόταν με τον αντίστοιχο στη Γερμανία. Υποστηρίζεται σχετικά ότι ο φερόμενος ως επικεφαλής των αεροπειρατών, Μοχάμεντ Ατα, επισκέφθηκε την Ισπανία τον περασμένο Ιανουάριο και τον Ιούλιο, μετά τη μετακίνησή του από το Αμβούργο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί αξιωματούχοι απεκάλυψαν ότι έχουν εντοπίσει ομάδα πέντε ατόμων που ζουν στο Αμβούργο και προσέφεραν υποστήριξη στον πυρήνα που είχε συγκροτήσει στη Γερμανία ο Ατα.

Δέκα νέα μέλη ώς το 2004 θα δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες Κωνσταντίνου Καλλέργη

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως έχει αυτή σήμερα και, στη συνέχεια η μετεξέλιξή της σε ένα ενδεχομένως πολύ διαφορετικό πολιτικό σχήμα, απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών της E.E. που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των κ. Γ. Παπανδρέου και T. Γιαννίτση.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, στους υπουργούς παρουσιάσθηκαν οι εκθέσεις προόδου των υποψηφίων προς ένταξιν κρατών που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των οποίων προβάλλει ως πιθανότερο πλέον, το ενδεχόμενο μιας «μεγάλης διεύρυνσης» με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δεχθεί, το 2004, δέκα νέα μέλη, εν ολίγοις το σύνολο των υποψηφίων πλην της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και φυσικά, της Τουρκίας.

Οπως μας τόνισε μάλιστα ο κ. Παπανδρέου, το κύριο μήνυμα της συνεδρίασης υπήρξε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, η εξαιρετική πρόοδος της κυπριακής υποψηφιότητος αλλά και η διαβεβαίωση και πάλι από όλες τις πλευρές, ότι η συμφωνία του Ελσίνκι για ένταξη και σε περίπτωση μη επιλύσεως του προβλήματος ισχύει πλήρως.

Τουρκικές αξιώσεις

Παράλληλα οι υπουργοί εξέτασαν το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις τουρκικές αξιώσεις για ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Αμυνα. Σύμφωνα δε, με τον κ. Παπανδρέου, από πολλές πλευρές εκφράσθηκε χθες η άποψη ότι η κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική θα πρέπει να ανακηρυχθεί τον Δεκέμβριο «επιχειρησιακά έτοιμη», ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της συνεργασίας της Ενωσης με το NATO, λόγω του βέτο που απειλεί να θέσει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέλλον της Ευρώπης, οι υπουργοί συμφώνησαν, όπως μας εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης, τη διεύρυνση της ατζέντας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 2004 και της Συντακτικής συνέλευσης που θα την προετοιμάσει, ώστε να μην περιορισθούν αυτές μόνο στα όσα παρέμειναν εκκρεμή κατά την περιπετειώδη Σύνοδο Κορυφής της Νικαίας.

Τι εκκρεμεί

Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα αυτά είναι η αποσαφήνιση του διαχωρισμού των εξουσιών μεταξύ Βρυξελλών, εθνικής και, κυρίως τοπικής εξουσίας, η απλοποίηση του σημερινού κυκεώνα των Ιδρυτικών Συνθηκών, χωρίς όμως αλλαγή του περιεχομένου τους, τέλος ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη «νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική». Υπάρχουν, τέλος δύο αλληλένδετα και λίαν λεπτά θέματα: να δοθεί δεσμευτική ισχύς στην επικυρωθείσα στη Νίκαια αλλά άνευ σημασίας «Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» του Ευρωπαίου πολίτη, καθώς και το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

Ωστόσο, οι «15» συμφώνησαν ότι η Διακυβερνητική δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να περιορισθεί στα θέματα αυτά, αρκεί η συζήτηση που θα διεξαχθεί «να έχει όρια, πλαίσιο και αποτελέσματα», όπως το έθεσε ο κ. Γιαννίτσης. Ποια είναι τα θέματα που θα ενταχθούν στο «πλαίσιο» αυτό δεν είναι ακόμα σαφές, όμως σε κάθε περίπτωση θα αποφασισθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, και τη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν, στις Βρυξέλλες.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν το ενδιαφέρον από το γεγονός ότι απορρίπτουν τη δημιουργία ενός σοβαρού συστήματος επαλήθευσης», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η M. Χόινκς, πρώην στέλεχος της κρατικής αμερικανικής υπηρεσίας αφοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή