Ψήφος για παραπομπή Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να γίνει ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της καθαίρεσης. Οπως και οι δύο προκάτοχοί του που υπέστησαν την ατιμωτική αυτή διαδικασία, ο Τραμπ αναμένεται να διατηρήσει το αξίωμά του.

«Με τη συμπεριφορά αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ότι, αν του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία, θα συνεχίσει να συνιστά απειλή για το σύνταγμα. Του αξίζει η παραπομπή, η δίκη, η αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα και ο αποκλεισμός από οποιοδήποτε άλλο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το κείμενο που ετέθη σε ψηφοφορία. Τα δύο αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Αμερικανός πρόεδρος είναι η κατάχρηση εξουσίας και η παρεμπόδιση των ερευνών του Κογκρέσου.

«Δεν μας έδωσε άλλη επιλογή. Αυτό που συζητούμε εδώ είναι το τεκμηριωμένο γεγονός ότι ο πρόεδρος παρέβη το σύνταγμα», δήλωσε η πρόεδρος της βουλής, Νάνσι Πελόσι. «Αν δεν ενεργήσουμε τώρα, παραβαίνουμε το καθήκον μας». «Η παραπομπή βασίζεται σε υποθέσεις», αντέτεινε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταγκ Κόλινς. «Για να καταλήξουν στις κατηγορίες με τις οποίες παραπέμπουν τον πρόεδρο, συμβουλεύτηκαν τις δημοσκοπήσεις».

Την ώρα της ψηφοφορίας, ο Τραμπ επρόκειτο να ανέβει στη σκηνή προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μίσιγκαν, ώστε να δώσει στις τηλεοπτικές οθόνες ένα μοιρασμένο πλάνο, με την ψηφοφορία για την παραπομπή του από τη μία πλευρά και τα πλήθη των υποστηρικτών του από την άλλη. «Σας εγγυώμαι ότι και ο επόμενος πρόεδρος θα παραπεμφθεί σε δίκη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κρις Στούαρτ, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι κατέβασαν πολύ χαμηλά τον πήχυ των αδικημάτων που επιτρέπουν την παραπομπή σε δίκη.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι καταχράστηκε την εξουσία του ζητώντας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ανοίξει έρευνες για τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν, και εξαρτώντας την αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία από τις έρευνες αυτές. Επίσης, τον κατηγορούν ότι αρνήθηκε, παρανόμως, να συνεργαστεί με την επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ζητούσε σχετικά έγγραφα από τον Λευκό Οίκο. Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται όταν μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που εργάζεται για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης προσέφυγε στον επίσημο μηχανισμό καταγγελιών προκειμένου να αποκαλύψει το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, στις 25 Ιουλίου.

Τον Ιανουάριο η υπόθεση θα εξεταστεί από την υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο Γερουσία, στην οποία θα γίνει κάποιου είδους δίκη, με τους γερουσιαστές σε ρόλους εισαγγελέως, προέδρου κ.λπ. Στο τέλος, οι γερουσιαστές θα ψηφίσουν για το αν επιθυμούν ή όχι να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή