Ατμισμα μαριχουάνας, η καινούργια «τρέλα» των εφήβων στις ΗΠΑ

Ατμισμα μαριχουάνας, η καινούργια «τρέλα» των εφήβων στις ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Αμερικανοί έφηβοι πίνουν λιγότερο οινόπνευμα, καπνίζουν λιγότερα συμβατικά τσιγάρα και πειραματίζονται λιγότερο με σκληρά ναρκωτικά. Aυτή την ενθαρρυντική τάση κατέγραψε μια νέα  ομοσπονδιακή έρευνα. Ωστόσο, τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα τούτων των πρακτικών φαίνεται να εξανεμίζονται από μια δραματική αύξηση του ατμίσματος μαριχουάνας και νικοτίνης.

Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών (NIDA), υπό τον τίτλο «Monitoring the Future», δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και καταγράφουν  τις επικρατούσες τάσεις μεταξύ μαθητών της Β΄ Γυμνασίου, της Α΄ Λυκείου και της Γ΄ Λυκείου. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο της εφετινής έκθεσης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η σημαντική αύξηση των εφήβων που ατμίζουν μαριχουάνα. Μεταξύ των τελειοφοίτων του Λυκείου, το 14% δήλωσε ότι είχε ατμίσει μαριχουάνα τον τελευταίο μήνα. Πριν από έναν χρόνο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 7,5%.

Το ποσοστό των εφήβων που δήλωσαν ότι έχουν ατμίσει μαριχουάνα μία ή περισσότερες φορές τον τελευταίο χρόνο διπλασιάστηκε την τελευταία διετία και αυξήθηκε κατά 7% μεταξύ των μαθητών της Β΄ Γυμνασίου, 19,4% για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου και 20,8% για τους τελειόφοιτους. Το 3,5% των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και το 3% των μαθητών της Α΄ Λυκείου αναφέρουν ότι κάνουν καθημερινή χρήση.

Η επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, δρ Νόρα Βολκόφ, αναφερόμενη στην αύξηση του  ατμίσματος νικοτίνης και μαριχουάνας επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική τάση». Το άτμισμα μαριχουάνας, άλλωστε, αποτέλεσε τη ρίζα της υγειονομικής κρίσης του περασμένου καλοκαιριού, όταν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί έφηβοι και εικοσάρηδες, παρουσίασαν επικίνδυνες αναπνευστικές λοιμώξεις, με βαριά δύσπνοια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης, καταγράφηκαν 2.409 νοσηλείες λόγω αναπνευστικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από το άτμισμα και 52 θάνατοι.

Παρότι τα αίτια των βλαβερών συνεπειών του ατμίσματος παραμένουν ασαφή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκαλούνται από τον τρόπο με τον οποίο οι πνεύμονες προσπαθούν να επεξεργαστούν κάποια έλαια που χρησιμοποιούνται στη «μαύρη αγορά» των συσκευών ατμίσματος μαριχουάνας. Ως πιθανό αίτιο αναγνώρισαν το οξικό άλας της βιταμίνης Ε. Ολες οι μορφές χρήσης μαριχουάνας (κάπνισμα, άτμισμα, βρώσιμα) παραμένουν δημοφιλείς μεταξύ των μαθητών λυκείου.

Η χρήση του συμβατικού τσιγάρου μειώνεται διαρκώς: το ποσοστό των τελειόφοιτων που παραδέχθηκαν ότι καπνίζουν έπεσε στο 5,7%, ενώ πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στο 13,6%. Οπως επισημαίνει η δρ Σίον Κιμ Χάρις, παιδίατρος και επικεφαλής του Κέντρου Κατάχρησης Ναρκωτικών Εφήβων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Βοστώνης, «οι έφηβοι έλαβαν ένα εξαιρετικά λανθασμένο μήνυμα όσον αφορά το άτμισμα: ότι αυτό δεν βλάπτει». Τέλος, η δρ Βολκόφ ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή οι έφηβοι θα ξυπνήσουν και θα διαπιστώσουν ότι η μαριχουάνα είναι επικίνδυνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή