Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς επίκειται η οριστική ακύρωση της παράδοσης αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα και η οριστικοποίηση των κυρώσεων που έχει δρομολογήσει το Κογκρέσο κατά της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε χθες ότι η χώρα του δεν θα περιοριστεί σε ρητορικές διαμαρτυρίες, αλλά θα προχωρήσει σε οικονομικά αντίποινα εναντίον του κραταιού συμμάχου της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Τούρκου προέδρου ήταν η είδηση ότι το Κογκρέσο κινείται για να επιβάλει κυρώσεις όχι μόνο για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα, αλλά και για ένα απολύτως ειρηνικό έργο, όπως είναι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkStream.

«Τώρα λένε ότι θα επιβάλουν κυρώσεις και για τον TurkStream. Αυτό είναι παραβίαση των δικαιωμάτων μας με την πλήρη έννοια του όρου. Από την πλευρά μας, ασφαλώς, θα θέσουμε τις δικές μας κυρώσεις για όλα αυτά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η αγορά των S-400 είναι «τελειωμένη ιστορία». Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο υπερψήφισε κυρώσεις και για την κατασκευή ενός άλλου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, του NordStream 2, έχοντας ως στόχο, αυτή τη φορά, τη Γερμανία.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι καταδίκασε την «αρνητική γλώσσα που στοχοποιεί την Τουρκία», αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις στρατιωτικές δαπάνες από το Κογκρέσο. Ο Τούρκος αξιωματούχος έκανε λόγο για «κύκλους που προσπαθούν να αποκλείσουν αδίκως την Τουρκία από τα F-35, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες για μια λύση στη νήσο της Κύπρου και τις δυνατότητες συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι φθάνουν στα τουρκικά σύνορα προερχόμενοι από την επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών της Συρίας, που πολιορκείται από τον κυβερνητικό στρατό και τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σύμφωνα με μέλη συνεργείων ανθρωπιστικής βοήθειας, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Μααράτ αλ Νουμάν, ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους σε γειτονικά χωριά. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διήμερο στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή