Παράτυποι μετανάστες έχτισαν τα νέα αρχηγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παράτυποι μετανάστες έχτισαν τα νέα αρχηγεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε η αποκάλυψη της εφημερίδας The Guardian ότι το κτίριο των νέων αρχηγείων της Ενωσης, γνωστό κοροϊδευτικά ως «κτίριο διαστημικού αυγού», κατασκευάστηκε με τη βοήθεια παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι έμειναν μάλιστα απλήρωτοι σε ορισμένες φάσεις της κατασκευής.

Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με κόστος 350 εκατ. ευρώ, εγκαινιάσθηκε το 2016. Στην τελετή εγκαινίων, η ηγεσία της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι το «διαστημικό αυγό» εκπροσωπεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ενωση. Η βελγική εφημερίδα De Standaard, όμως, αποκάλυψε τις παράνομες πρακτικές ορισμένων υπεργολάβων. Ενας από αυτούς, η εταιρεία Group Diamond Services, που κήρυξε πτώχευση το 2015, βρέθηκε στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας μετά τις καταγγελίες Βουλγάρων εργατών ότι απολύθηκαν χωρίς να έχουν πληρωθεί το σύνολο των αποδοχών τους. Η έρευνα φέρεται να τέθηκε στο αρχείο εξαιτίας έλλειψης στοιχείων. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη βελγική εφημερίδα, ο φάκελος «χάθηκε» από τα γραφεία της εισαγγελίας.

Ο 43χρονος εργάτης Μπεϊχάν Τζελίλοφ, επικεφαλής οκταμελούς συνεργείου ηλεκτροσυγκολλητών, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφο: «Πολλά μέλη του συνεργείου δεν διέθεταν άδειες εργασίας στο Βέλγιο. Κανείς δεν διέθετε συμβόλαιο, ούτε ασφάλιση». Οι εταιρείες Interbuild και Jan De Nul, που εξασφάλισαν το συμβόλαιο κατασκευής του κτιρίου Europa, δήλωσαν ότι αγνοούσαν τις παράνομες πρακτικές του υπεργολάβου. Εκπρόσωπος Τύπου των εταιρειών δήλωσε ότι «η εταιρεία υπεργολάβων GDS έχασε το συμβόλαιό της εξαιτίας προβλημάτων στο έργο και κακοτεχνιών. Κάθε εργαζόμενος του υπεργολάβου ελέγχθηκε, έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι κατείχε νόμιμα έγγραφα εργασίας».

Στο μεταξύ, διαδήλωση πραγματοποίησαν χθες μετανάστες εργάτες χωρίς άδειες παραμονής, έξω από το κτίριο Μπερλεμόν της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους. Σε αφίσες που κράδαιναν οι συγκεντρωμένοι, αναγράφονταν τα παρακάτω συνθήματα: «Είμαι παράτυπος μετανάστης, αλλά δεν είμαι εγκληματίας», «Πέρασα πάνω από τη μισή ζωή μου στο Βέλγιο, αλλά ακόμη δεν έχω χαρτιά» και «Υστερα από 10, 20, 25 χρόνια χωρίς χαρτιά στο Βέλγιο, πού είναι ο σεβασμός των νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;»

Το συνδικάτο παράτυπων εργατών υπογράμμισε ότι το σύστημα αλλεπάλληλων υπεργολαβιών στα δημόσια έργα στις Βρυξέλλες, τα περισσότερα ευρωπαϊκά και βελγικά κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα, έχουν κατασκευαστεί με εργασία παράτυπων μεταναστών. «Η κυριαρχία των αφεντικών – εκμεταλλευτών θα συνεχιστεί όσο οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τις παρανομίες εις βάρος τους. Αυτό δεν είναι δυνατό σήμερα, παρότι η νομοθεσία ορίζει ότι όσοι προχωρήσουν σε καταγγελία λαμβάνουν προσωρινή άδεια παραμονής για τη διάρκεια της έρευνας και της εκδίκασης», υπογραμμίζει εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή