ΚΟΣΜΟΣ

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε το στρατιωτικό μνημόνιο Τρίπολης – Αγκυρας

Η τουρκική Βουλή επικύρωσε το στρατιωτικό μνημόνιο Τρίπολης – Αγκυρας

Ενέκρινε το Σάββατο η τουρκική Βουλή το στρατιωτικό μνημόνιο μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Αγκυρας, το οποίο έχει προκαλέσει σημαντικές διεθνείς αντιδράσεις, λίγες εβδομάδες μετά και τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τις θαλάσσιες ζώνες, η οποία καταδικάστηκε πολυπλεύρως.

Το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης έχει, εν τω μεταξύ, πυροδοτήσει ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να εκφράζει χθες την «ανησυχία» του για την εξέλιξη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν μείνει θεατής την ώρα που, όπως ανέφερε, ρωσικά συμφέροντα «μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χαφτάρ στη Λιβύη».

Η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ της Τρίπολης έχει ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση του στρατιωτικού μνημονίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει επικριθεί και από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, συναντά επικρίσεις για το συγκεκριμένο σκέλος της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία δεν δίνει στην Αγκυρα το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης.