Ποιος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν;

Ποιος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν;

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να κυνηγούν τους Ταλιμπάν και τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, η προσοχή της Ευρώπης στρέφεται στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διαμορφώσει το μέλλον του Αφγανιστάν. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου μιλούν με θαυμασμό για τη δράση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, στο πλευρό της Βόρειας Συμμαχίας, αποφεύγοντας, όμως, να αναφερθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η πρόθεση της Γαλλίας και της Βρετανίας να αποστείλουν δυνάμεις τους στο βόρειο Αφγανιστάν αποκαλύπτει ότι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ με παρρησία, κυρίως για τη διασφάλιση των ανθρωπιστικών αποστολών. H σύγχυση που συνοδεύει, όμως, την ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων θέτει ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει τον έλεγχο του Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση των Ταλιμπάν. Κάθε στρατιωτική κίνηση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από την αμερικανική διοίκηση στην Τάμπα της Φλόριντα και τον στρατηγό Τόμι Φρανκς.

Η Βρετανία, με την αποστολή 100 μελών ειδικών δυνάμεων για την αμυντική θωράκιση της αεροπορικής βάσης του Μπαγκράμ και την προετοιμασία άλλων 6.000 ανδρών για μετάβαση στη χώρα μέσα σε 48 ώρες, απέδειξε τη βούλησή της να συμμετάσχει ενεργά. Τα βρετανικά στρατεύματα, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν ως προς τον προσδιορισμό του ρόλου τους, πιστεύεται ότι θα αξιοποιηθούν ως αποτρεπτική δύναμη στο Αφγανιστάν, ώστε η Βόρεια Συμμαχία να μην εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας που εμφανίσθηκε στην Καμπούλ.

Επαφίεται στην Ουάσιγκτον

Η Γαλλία θέλησε να αποδείξει το ενδιαφέρον της για το Αφγανιστάν και τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτό. Οι προσπάθειες των Γάλλων να μετακινήσουν δυνάμεις τους στο Μαζάρ ι Σαρίφ, παρεμποδίσθηκαν από διπλωματικές διαφωνίες που παρουσιάσθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν και της Βόρειας Συμμαχίας, ενώ Γάλλοι επιτελείς δεν μπορούν να κρύψουν την απογοήτευσή τους. H γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να προσφέρει διαβεβαιώσεις, παρουσιάζοντας τους κανόνες εμπλοκής της και υποσχόμενη ότι η παρουσία των στρατευμάτων της στην περιοχή δεν αντιπροσωπεύει ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή στην περιοχή.

Η επίλυση των προβλημάτων επαφίεται πλέον στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει εκδηλώσει τη διαφωνία της με την πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν, αλλά και τη διάθεση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η παραδοσιακή απέχθεια του προέδρου Μπους στη δημιουργία πολιτευμάτων, ενισχύεται από το δύσκολο διπλωματικό έργο της προσέγγισης ανάμεσα σε εχθρικούς μεταξύ τους πολέμαρχους και φυλάρχους. O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ ομολόγησε, όμως, ότι θα είναι απαραίτητη η παρουσία ορισμένων συμμαχικών στρατευμάτων στο έδαφος του Αφγανιστάν. «Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χαώδες περιβάλλον και της αξιοποίησης στρατευμάτων για αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ εχθρικών ατάκτων δυνάμεων. H Δύση θα αποδεχθεί με μεγαλύτερη ευκολία τη διαίρεση της χώρας, παρά το στρατιωτικό κόστος που συνεπάγεται η διατήρηση της ενότητάς της», αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ O’ Χάνλον.

Ο λαός και το Κογκρέσο επικροτούν την προσπάθεια του προέδρου Μπους να αποκτήσει όσο περισσότερες εξουσίες μπορεί. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, το 90% των ερωτηθέντων έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο αυτό, ακόμη και πριν από τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου δεν έφεραν καμία αντίρρηση στη βούληση του Αμερικανού προέδρου να ενισχυθούν οι εξουσίες του για το καλό της εθνικής ασφάλειας. H προσπάθεια εδραίωσης της προεδρικής εξουσίας έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κυβέρνησης. O Τζορτζ Μπους εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την έκδοση εγγράφων του προκατόχου του, υπονομεύοντας έτσι νόμο που είχε εκδώσει το Κογκρέσο για τα έγγραφα αυτά. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση Μπους επέδειξε δυσφορία προς τις διεθνείς συνθήκες που απαιτούν επικύρωση από το Κογκρέσο. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεβρίου ώθησαν την κυβέρνηση να επιδιώξει την απόκτηση σειράς νέων εξουσιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τόνωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή