Μόσχα σε ΗΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση οι κυρώσεις για τον Nord Stream 2

Μόσχα σε ΗΠΑ: Δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση οι κυρώσεις για τον Nord Stream 2

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εναντίον όλων των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση του έργου, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όλους όσοι συμμετέχουν στην κατασκευή του Nord Stream 2.

Η Μόσχα θεωρεί τις αμερικανικές κυρώσεις «απαράδεκτες», με τον Πεσκόφ να εκφράζει την ελπίδα αυτές οι ενέργειες να μην εμποδίσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, περνά κάτω από τη Βαλτική παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία και έχει σκοπό να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας, η οποία ωφελείται περισσότερο από το έργο.

Περίπου το 18% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Εξάλλου ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ, όμως υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε (για αντίμετρα) ακόμη, αλλά τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι αυτά τα μέτρα θα συζητηθούν όταν είναι πρόσφορο για τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Όμως ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει πότε εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του Nord Stream 2. Βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος ο αγωγός αναμενόταν να εγκαινιαστεί το πρώτο μισό του 2020.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τόνισε ότι θα υπάρξει αντίδραση στις αμερικανικές κυρώσεις.

«Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ήρεμη ανάλυση και εξέταση. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτές οι απαράδεκτες, ωμές ενέργειες που αψηφούν όλες τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και των διπλωματικών και ανθρώπινων σχέσεων δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,SPUTNIK

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή