Ερντογάν: Οχι άλλους πρόσφυγες

Ερντογάν: Οχι άλλους πρόσφυγες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Αγκυρα δεν μπορεί να αντέξει ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που θα πληγούν εάν δεν σταματήσει η αιματοχυσία στη βορειοδυτική Συρία. Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία φιλοξενούνται 3,7 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία –ο μεγαλύτερος προσφυγικός πληθυσμός στον κόσμο– και διατυπώνονται φόβοι ότι θα υπάρξει νέα έξαρση της προσφυγικής κρίσης από την περιοχή Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στη χώρα, όπου ζουν 3 εκατ. Σύροι. Συριακές και ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτείνει τον βομβαρδισμό στόχων στο Ιντλίμπ, το οποίο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ έχει υποσχεθεί να ανακαταλάβει.

Μιλώντας σε τελετή απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι μετακινούνται αυτή τη στιγμή από το Ιντλίμπ στην Τουρκία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις με έδρα την Τουρκία κάνουν λόγο για 120.000 Σύρους στο νότιο Ιντλίμπ που έχουν διαφύγει προς τα σύνορα με την Τουρκία. «Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις νότιες περιοχές (του Ιντλίμπ) προς τον Βορρά, λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων, έφθασε τις 120.000», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σελίμ Τοσούν, σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH) στη Συρία.

Πολλοί από τους μετανάστες εγκατέλειψαν την πόλη Μααράτ αλ-Νουμάν, με κάποιους εξ αυτών να κατευθύνονται σε καταυλισμούς κοντά στα τουρκικά σύνορα, ενώ άλλοι πήγαν να μείνουν σε συγγενικά σπίτια ή στις περιοχές Αφρίν και Αζάν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δήλωσε ο Τοσούν από το IHH. Το IHH ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να διανέμει 20.000 πακέτα τροφίμων που έχουν ετοιμαστεί για τους μετανάστες μεταξύ των πόλεων Ιντλίμπ και Σαρμάντα. Ετοιμάζει επίσης έναν καταυλισμό με σκηνές στην περιοχή του Κιλί, ενός χωριού σε απόσταση περίπου 13 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Ο Τοσούν δήλωσε ότι οι καταυλισμοί για οικογένειες θα περιλαμβάνουν 500 σκηνές και μπορεί να επεκταθούν.

Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας ρωσοτουρκικών διαβουλεύσεων στη Μόσχα, καθώς προπαρασκευαστική αποστολή Τούρκων αξιωματούχων προετοιμάζει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία. Ο Ερντογάν προανήγγειλε, εξάλλου, πως η Τουρκία θα κατασκευάζει ένα υποβρύχιο ετησίως από το 2022, με στόχο την απόκτηση έξι νέων υποβρυχίων μέσα σε μία οκταετία από σήμερα. «Αρχίζοντας το 2022, το τουρκικό ναυτικό θα παραλαμβάνει ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο. Συνολικά θα κατασκευαστούν έξι υποβρύχια, ενώ το τελευταίο θα παραδοθεί το 2027», δήλωσε ο ίδιος κατά την επίσκεψή του σε ένα ναυπηγείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή