Αποποιήθηκε την προεδρική σύνταξη ο Εμανουέλ Μακρόν

Αποποιήθηκε την προεδρική σύνταξη ο Εμανουέλ Μακρόν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη γενναιόδωρη σύνταξη που θα εισέπραττε ως πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποποιήθηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οργή του κοινού για τα προνόμια του πολιτικού κόσμου, καθώς οι Γάλλοι αγανακτούν με τα σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις τους την περίοδο των γιορτών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας πολλών συνδικάτων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο Μακρόν, που έκλεισε αυτή την εβδομάδα τα 42 του χρόνια, προέβη στη συμβολική απόφαση να μη λάβει προεδρική σύνταξη, για να γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας που αποποιείται τη μηνιαία αμοιβή των 6.000 ευρώ. Τη σύνταξη αυτή δικαιούνται όλοι οι πρώην πρόεδροι, ανεξαρτήτως ηλικίας και εισοδηματικής κατάστασης. Το γραφείο του προέδρου προσέθεσε ότι ο Μακρόν δεν θα δεχθεί να καταλάβει έδρα στο Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου οι πρώην πρόεδροι είναι ισόβια μέλη, έναντι μηνιαίας αμοιβής 13.500 ευρώ.

Η απόφαση του προέδρου Μακρόν σχετίζεται με τις επικρίσεις που είχε δεχθεί πέρυσι, κατά τη διάρκεια των πρώτων διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων», με τους διαδηλωτές να εμφανίζουν τον Μακρόν ως εύπορο τραπεζίτη, ανίκανο να συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες της καθημερινότητας για τους μισθωτούς. Η αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει την κατασκευή νέας πισίνας στο προεδρικό θέρετρο του φρουρίου του Μπρεγκανσόν και είχε ανακαινίσει αίθουσες του Μεγάρου των Ηλυσίων είχε προκαλέσει οργή μεταξύ των διαδηλωτών.

Παρά τη συνέχιση του κύματος διαδηλώσεων και απεργιών στα μέσα μεταφοράς, στην Παιδεία και στην Υγεία, ο πρόεδρος Μακρόν μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική του προσπάθεια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή