Tα αίτια της ήττας αναζητούν οι Εργατικοί

Tα αίτια της ήττας αναζητούν οι Εργατικοί

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της ήττας στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, καθώς και βουλευτών από περιφέρειες τις οποίες οι Εργατικοί έχασαν και άλλες στις οποίες τα ποσοστά τους μειώθηκαν.

Η εσωτερική διερεύνηση θα διεξαχθεί παράλληλα με τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας, αλλά θα είναι ανεξάρτητη από αυτήν. Για την ώρα, στη μάχη για τη διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν έχει κατεβεί μόνο η τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Εμιλι Θόρνμπερι, και ο τομεάρχης προϋπολογισμού Κλάιβ Λιούις. Επονται τα μεγάλα ονόματα. Η μάχη για τη διαδοχή θα είναι μια διελκυστίνδα για την κατεύθυνση του κόμματος, με τον τομεάρχη αρμόδιο για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, να πρεσβεύει μια μετατόπιση προς το κέντρο και την τομεάρχη ανάπτυξης Ρεμπέκα Λογκ-Μπέιλι να θεωρείται εκλεκτή της αριστερής πτέρυγας.

Χιλιάδες νέα μέλη

Η στροφή του Τζέρεμι Κόρμπιν προς τα αριστερά, από το 2015, έφερε στους Εργατικούς εκατοντάδες χιλιάδες νέα μέλη, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις κατευθύνσεις που χάραξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, υπό νέα ηγεσία. Τόσο στις εκλογές του 2017 όσο και σε εκείνες του 2019, οι Εργατικοί κατέβηκαν με την ίδια ηγεσία και το ίδιο πρόγραμμα, ως εκ τούτου η διερεύνηση των αιτίων της ήττας θα αποδειχθεί περίπλοκη. Μία από τις βασικές αλλαγές από το 2017 έως το 2019 ήταν η μεταστροφή των Εργατικών ως προς το Brexit. Ενώ το 2017 ο σεβασμός στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείτο δεδομένος, το 2019 οι Εργατικοί μετατοπίστηκαν προς την υπεράσπιση δεύτερου δημοψηφίσματος.

Παράλληλα με τη διαδικασία αυτή, σημειώθηκε πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως αδύναμος ηγέτης. Το κόμμα πρέπει τώρα να εξετάσει σε ποιο βαθμό τα προβλήματα στη δημόσια εικόνα του Κόρμπιν οφείλονται στις πολιτικές του και σε ποιο βαθμό υπήρξαν αποτέλεσμα συντονισμένης απόπειρας «δολοφονίας χαρακτήρα» από τον δεξιό Τύπο, καθώς, από το 2017 έως το 2019, υπήρχαν στη διάθεσή του δύο επιπλέον χρόνια για να αποδώσει καρπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή