Σε πάρτι Ρώσου πρώην πράκτορα ο Μπ. Τζόνσον

Σε πάρτι Ρώσου πρώην πράκτορα ο Μπ. Τζόνσον

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στην πολυτελή δεξίωση για τα 60ά γενέθλια του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ εμφανίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μόλις κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, όπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian. «Οσο μακριά και αν ήταν η λίστα των προσκεκλημένων, η παρουσία του Μπόρις Τζόνσον μία ημέρα μετά την εκλογική του νίκη τράβηξε την προσοχή», σημείωσε η εφημερίδα. Ο Αλεξάντερ και ο γιος του Εβγκένι Λεμπέντεφ έχουν στην ιδιοκτησία τους την εφημερίδα Evening Standard, στην οποία τώρα εργάζεται ως διευθυντής ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Συντηρητικής κυβέρνησης Κάμερον, Τζoρτζ Οσμπορν. Ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί στενές σχέσεις με τους Λεμπέντεφ, στη βίλα των οποίων, στην Ιταλία, βρίσκεται συχνά-πυκνά.

Οι αναλυτές δεν είναι βέβαιοι τι κρύβεται πίσω από την άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να δημοσιεύσει την έκθεση της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της βρετανικής Βουλής αναφορικά με τη ρωσική επιρροή στη Βρετανία. «Το περιεχόμενο της έκθεσης δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη. Αλλά θεωρείται ότι αναλύει την έκταση της ρωσικής επιρροής στη βρετανική πολιτική και τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική ελίτ έχει σχηματίσει ισχυρό λόμπι στη Βρετανία ξοδεύοντας μεγάλα ποσά και οικοδομώντας δίκτυα», σημειώνεται στην εφημερίδα. Τα πάρτι των Λεμπέντεφ, στα οποία σερβίρονται πακτωλοί χαβιαριού και ρέει άφθονη βότκα, φέρνουν κοντά πολιτικούς και διασημότητες. «Ενας από τους διάσημους που έχει παραστεί σε πάρτι των Λεμπέντεφ λέει ότι μοιάζουν με προφάσεις για συναντήσεις, στις οποίες μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση σε πολιτικούς υπό το πρόσχημα της διασκέδασης», αναφέρει το άρθρο.

Ο Guardian υποστηρίζει ότι ο Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπηρέτησε στη σοβιετική πρεσβεία στο Λονδίνο ως αντισυνταγματάρχης της KGB και τη δεκαετία του 1990 αγόρασε τράπεζες, είναι πιο κοντά στο Κρεμλίνο από όσο δηλώνει. «(Στη Ρωσία) οι Αρχές έχουν ερευνήσει την τράπεζά του, ενώ ο Λεμπέντεφ έχει υποστηρίξει την ανεξάρτητη εφημερίδα “Νοβάγια Γκαζέτα”. Στην πραγματικότητα, όμως, έχει ένθερμες σχέσεις με το Κρεμλίνο», σημειώνουν οι συντάκτες Λουκ Χάρντινγκ και Νταν Σάμπαγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή