Χάος στη Βρετανία εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων

Χάος στη Βρετανία εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάος επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στα βρετανικά σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα της Βρετανίας, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των κατά τόπους πλημμυρών. Η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της μαζικής μετακίνησης των εκδρομέων, λόγω της εορταστικής περιόδου.

Ενδεικτικά, η βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες περισσότερες από 80 προειδοποιήσεις για επικείμενες πλημμύρες, που καλύπτουν μια έκταση από το Γιόρκσαϊρ μέχρι τις ανατολικές ακτές. Ηδη, στη νότια Αγγλία, εκατοντάδες κατοικίες πλημμύρισαν το Σαββατοκύριακο.

Πολλά μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που προέρχονται από τοποθεσίες που πλημμύρισαν κάλεσαν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να επενδύσει εκατομμύρια στερλινών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και να συστήσει μια νέα μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, με την επωνυμία «Cobra για τον Βορρά». Επικεφαλής του φορέα θα πρέπει να είναι υπουργός και στόχος του θα είναι να αναλαμβάνει δράση μόλις εμφανιστούν σε κάποιο σημείο της χώρας πλημμύρες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η κατάσταση αναμενόταν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες  και ο κίνδυνος πλημμύρας θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλός για τη νότια και την κεντρική Αγγλία. 

Εκατοντάδες ταξιδιώτες ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να φτάσουν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου, καθώς η λεωφόρος Μ23, που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο, είχε κλείσει μετά την υπερχείλιση ποταμού. Εντονο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι κομητείες του Νόρφολκ και του Σάφολκ, καθώς το οδικό δίκτυο έχει πλημμυρίσει.

Χθες, επίσης, στο Σάρεϊ, μια κατολίσθηση λάσπης, πιθανώς λόγω υπερβολικής ποσότητας νερού, έγινε αιτία για διακοπή των σιδηροδρομικών δρομολογίων και η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα, ανήμερα ο ήλιος θα λάμπει, αλλά θα εξακολουθήσει το δριμύ κρύο, με θερμοκρασίες γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη, η υπηρεσία εξέδωσε συστάσεις προς του πολίτες, καλώντας τους να μην προσεγγίζουν φουσκωμένα ποτάμια και να μη διέρχονται με τα αυτοκίνητά τους από στάσιμα νερά, καθώς αρκούν 30 εκατοστά ύδατος για να ακινητοποιηθεί ένα όχημα.

Τέλος, χθες, ο πρίγκιπας της Ουαλλίας και διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος ταξίδεψε μέχρι το Γιόρκσαϊρ προκειμένου να συναντήσει τους πλημμυροπαθείς του περασμένου μήνα, καθώς και  πυροσβέστες, αστυνομικούς και στρατιώτες. Ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε το χωριό Φίσλεϊκ, στο Ντόνκαστερ, και τις γύρω περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες στις αρχές του Νοεμβρίου. Εκατοντάδες κατοικίες είχαν εκκενωθεί όταν βροχόπτωση ανάλογη ενός ολόκληρου μήνα σημειώθηκε εντός 24 ωρών, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο ποταμός Ντον. Ο πρίγκιπας προσέφερε ένα σημαντικό ποσό υπέρ των πλημμυροπαθών.

Ακόμα και σήμερα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στα σπίτια τους, καθώς παραμένουν μη κατοικήσιμα, ενώ κάποιοι άλλοι θα τα περάσουν σε τροχόσπιτα που τους έχουν προμηθεύσει ασφαλιστικές εταιρείες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή