Λεπτό προς λεπτό το ταξίδι του Αγιου Βασίλη – H NORAD ιχνηλατεί την πορεία του

Λεπτό προς λεπτό το ταξίδι του Αγιου Βασίλη – H NORAD ιχνηλατεί την πορεία του

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NAADC) έχει τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να καταγράψει οποιαδήποτε ένδειξη εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα – την οποία οι αξιωματούχοι στην Πιονγκγιάνγκ περιγράφουν ως δώρο Χριστουγέννων, η NAADC παρακολουθεί επίσης και την πορεία του Άγιου Βασίλη που μοιράζει δώρα στα παιδιά ολόκληρου του κόσμου (https://www.noradsanta.org).

Η NAADC δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Διοίκησης Εναέριας Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) που έχει την έδρα της στο Κολοράντο Σπρινγκς κι αποτελεί διεθνική στρατιωτική διοίκηση με την συμμετοχή των ΗΠΑ και του Καναδά.

Αποστολή της NORAD είναι η έκδοση προειδοποιήσεων για τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο που ελέγχει στα γεωγραφικά όρια της Βόρειας Αμερικής.

Εδώ και εξήντα χρόνια η NORAD παρέχει ψηφιακή ιχνηλάτηση της πορείας του θρυλικού «Santa Claus» που είναι επίσης γνωστός κι ως «Kris Kringle» καθώς το παραδοσιακό του έλκηθρο με τους ταράνδους διασχίζει όλη την γη, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.

«Καθώς η NORAD υλοποιεί την πρωταρχική αποστολή της για την προστασία της Βόρειας Αμερικής από απειλές εναέριας ασφάλειας είμαστε υπερήφανοι για την συνέχισή της παραδοσιακής ιχνηλάτησης του ταξιδιού του Άγιου Βασίλη σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η NORAD.

Η σχετική ηλεκτρονική σελίδα προσελκύει περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα, η NORAD κατά τα τελευταία χρόνια ιχνηλατεί τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλης ακτίνας δράσης που πραγματοποιεί η Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της, προειδοποίησε την Ουάσιγκτον προηγούμενα μέσα στο Δεκέμβριο για το ενδεχόμενο να λάβει ένα «Χριστουγεννιάτικο δώρο».

Η προειδοποίηση αυτή έγινε μετά την προθεσμία που έδωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του χρόνου, για την διατύπωση προτάσεων συμβιβασμού στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου που έχουν τελματωθεί.

Η ιχνηλάτηση του ταξιδιού του κοκκινοφορεμένου Santa από τη NORAD άρχισε το 1955, όταν ένα κατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς δημοσίευσε μια αγγελία σε μια εφημερίδα με την πρόταση όσοι θέλουν να καλέσουν απευθείας τον Άγιο Βασίλη στο νούμερο που υποδείκνυε. Ωστόσο, εξαιτίας ενός σφάλματος, στην πραγματικότητα το νούμερο του τηλεφώνου ήταν εκείνο του κόκκινου τηλεφώνου της Norad.

Το πρώτο τηλέφωνο είχε γίνει από ένα μικρό κοριτσάκι και το έλαβε (τότε) ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Χάρι Σουπ, διευθυντής της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αντιαεροπορικής Άμυνας.

Ο συνταγματάρχης διαβεβαίωσε το κοριτσάκι ότι ο Αγιος Βασίλης είχε ήδη αρχίσει το ταξίδι του και όταν τα τηλεφωνήματα από παιδιά άρχισαν να πληθαίνουν τότε η στρατιωτική διοίκηση ανέλαβε επιπλέον καθήκοντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή