ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΙΚΩΣ ΕΞΕΤΙΜΩΝΤΟ ΣΕ ΕΞΗΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣΤέσσερις χιλιάδες τα θύματα στους «δίδυμους πύργους»

ΝΕΑ YOPKH. Λιγότερα από όσα υπολογίσθηκαν αρχικώς είναι τα θύματα του τρομοκρατικού πλήγματος εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οπως ανακοίνωσαν οι δημοτικές Αρχές της Νέας Υόρκης, κατά πάσα πιθανότητα οι νεκροί που ετάφησαν κάτω από τα χαλάσματα των «δίδυμων πύργων» δεν ξεπερνούν τους τέσσερις χιλιάδες. Αρχικώς είχαν εκφρασθεί φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6,5 χιλιάδες άτομα, αλλά όπως αποκαλύφθηκε υπήρχαν στους καταλόγους του δήμου πολλές διπλές καταγραφές αγνοουμένων, ενώ ορισμένοι τελικώς εμφανίστηκαν. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων ανέρχεται σε 3.948 άτομα. Καθημερινά οι Αρχές της αμερικανικής μητρόπολης ενημερώνουν τα αρχεία τους καθώς τα σωστικά συνεργεία ανασύρουν σορούς -ό,τι απέμεινε- από τα κατεστραμμένα κτίρια. Από τους καταλόγους των αγνοουμένων έχουν σβηστεί πολλά ονόματα αλλοδαπών που είχαν δηλωθεί από τις προξενικές Αρχές των χωρών τους ως ευρισκόμενοι στους «δίδυμους πύργους» την ώρα της τραγωδίας, αλλά αργότερα εντοπίσθηκαν σώοι και αβλαβείς.

Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ

Μοίρασε ρολόγια

ΡΩΜΗ. «Χρυσούν ωρολόγιον» ήταν η ανταμοιβή των πιο επιμελών βουλευτών της Φόρτσα Ιτάλια. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ηγέτης του κόμματος ευχαρίστησε όσους πραγματικά αόκνως εργάστηκαν για να εκπροσωπήσουν καλύτερα τα συμφέροντα του λαού. Ωστόσο, η κίνηση του Μπερλουσκόνι προκάλεσε ενδεχομένως μια μίνι κομματική έριδα, αφού μόνον έξι ήταν οι βουλευτές που έλαβαν το πολύτιμο κόσμημα, ενώ συνολικά οι εκπρόσωποι της Φόρτσα Ιτάλια στο Κοινουβούλιο είναι 188. Ενας βουλευτής, μάλιστα, δεν έκρυψε την οργή του κατηγορώντας τους «συντρόφους» του ότι «έχουν μέσο» και γι’ αυτό βραβεύτηκαν αφού, παρότι ο ίδιος δεν έλειψε ούτε από μία ψηφοφορία, δεν ανταμείφθηκε. Ομοια ρολόγια έχει χαρίσει ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Τζορτζ Μπους, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΑΠΟΨΕΙΣ

Πούτιν με Αμπντάλα

ΜΟΣΧΑ. O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. O Πούτιν δήλωσε ότι είχε μεγάλη σημασία η άποψη του Ιορδανού μονάρχη ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ίδιο θέμα, ενώ επαίνεσε τις προσπάθειες υπέρ της ειρήνης που καταβάλλει ο Ιορδανός μονάρχης και του εξέφρασε τις θερμότερές του ευχές για το ραμαζάνι. Και ο βασιλιάς Αμπντάλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος μετά τη συνάντηση, επαινώντας τη Ρωσία για την κατανόηση που έχει επιδείξει όσον αφορά τα θέματα της Μέσης Ανατολής.

ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ

Ερευνες για τo ΡΚΚ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Γερμανοί ανακριτές στη Φρανκφούρτη ερεύνησαν κτίριο που στεγάζει κουρδική οργάνωση και τις κατοικίες έξι ηγετικών στελεχών της καθώς υπήρχαν υποψίες ότι χρηματοδοτούσε το PKK, ανακοίνωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Οπως έγινε γνωστό, κατασχέθηκε υλικό από το κτίριο της Κουρδικής Ενωσης Εργοδοτών, επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι ήταν «οργάνωση στήριξης» του PKK, που στη Γερμανία έχει τεθεί εκτός νόμου από το 1993. Τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές Αρχές καταφέρνουν ισχυρά πλήγματα εναντίον του PKK. Αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του PKK συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στη φυλακή στη Γερμανία, επειδή καταδικάσθηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία δημοσίων εγγράφων και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Η ΒΑΓΔΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟΟΗΕ

Ζητεί άρση του εμπάργκο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Την έκκληση άρσης του «άδικου» εμπάργκο επανέλαβε η Βαγδάτη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ έχει συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις, όπως ορίζονται από τα σχετικά διατάγματα του OHE. H κυβέρνηση του Ιράκ, σε συνεδρίαση κατά την οποία προήδρευσε ο Σαντάμ Χουσεΐν, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να τηρήσει τις δικές του υποχρεώσεις και να κάνει τη Μέση Ανατολή «ζώνη χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής». Το Ιράκ, εξάλλου, εξακολουθεί να απορρίπτει το σχέδιο «έξυπνων κυρώσεων» που προτάθηκε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ ζήτησε την ανανέωση του προγράμματος «πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα», του οποίου η τρέχουσα φάση λήγει στα τέλη Νοεμβρίου, χωρίς μεταβολές.

ΣΕ KENTPO ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δύο δολάρια για εκτόνωση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ενα νέο τρόπο για να κερδίσει την καρδιά των αγοραστών και να μειώσει την ανάγκη τους για ψυχοθεραπευτές επινόησε ο διευθυντής κέντρου ανακύκλωσης αυτοκινήτων στο Βερολίνο. O Αντρέας Σμίντκε, διευθυντής της Autopresse Tempelhof δήλωσε ότι έναντι δύο δολαρίων οι πελάτες του μπορούν να κοπανάνε τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα με σφυριά και βαριοπούλες επί μία ώρα. Οι περισσότεροι, όμως, έπειτα από δέκα λέπτα αποχωρούν με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο. «Είναι μιά μορφή ανακούφισης από το στρες -δήλωσε ο επινοητικός διευθυντής- για όλους αυτούς τους ανθρώπους που θα χρειάζονταν ψυχοθεραπεία. Εδώ μπορούν να «βγάλουν τα απωθημένα τους στα κατεστραμμένα αυτοκίνητα προτού τα βάλουμε στη πρέσα».

ΣΕ KENTPO ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ TOY ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Συμπλοκή Αφγανών – Κούρδων

ΣΑΝΓΚΑΤ, Γαλλία. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 29 ελαφρότερα κατά τη διάρκεια εμπλοκής μεταξύ Αφγανών και Κούρδων προσφύγων σε κέντρο φιολοξενίας του Ερυθρού Σταυρού, κοντά στο Καλαί. Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο για να αποκαταστήσουν την τάξη με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά ένας αστυνομικός. H σύγκρουση πυροδοτήθηκε όταν ένας Αφγανός ήπιε νερό κατευθείαν από τη βρύση, γεγονός που θεωρήθηκε πρόκληση από τους Κούρδους με αποτελέσμα να ξεσπάσει πετροπόλεμος.

ΣΑΝΓΚΑΤ, Γαλλία. Δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 29 ελαφρότερα κατά τη διάρκεια εμπλοκής μεταξύ Αφγανών και Κούρδων προσφύγων σε κέντρο φιολοξενίας του Ερυθρού Σταυρού, κοντά στο Καλαί. Δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας εισέβαλαν στο κτίριο για να αποκαταστήσουν την τάξη με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά ένας αστυνομικός. H σύγκρουση πυροδοτήθηκε όταν ένας Αφγανός ήπιε νερό κατευθείαν από τη βρύση, γεγονός που θεωρήθηκε πρόκληση από τους Κούρδους με αποτελέσμα να ξεσπάσει πετροπόλεμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή