Ανάπαυλα βομβαρδισμών χθες στο Κουντούζ

Ανάπαυλα βομβαρδισμών χθες στο Κουντούζ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με το γάντι» βομβάρδισαν χθες το Κουντούζ τα αμερικανικά αεροσκάφη, πλήττοντας μόνο δύο στόχους στην πρώτη γραμμή των Ταλιμπάν κοντά στην πόλη, ενώ αντίστοιχη αυτοσυγκράτηση επέδειξε και το πυροβολικό της Βόρειας Συμμαχίας, ανοίγοντας πυρ μόνο σποραδικά. H ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς για δεύτερη συνεχή ημέρα αποσκοπεί στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων με τους αποκλεισμένους στο τελευταίο τους προπύργιο στον Βορρά Ταλιμπάν, αλλά και στο να αποφευχθεί λουτρό αίματος, με θύματα αμάχους, οι οποίοι χθες συνέχισαν να εγκαταλείπουν αθρόα την επαρχία του Κουντούζ.

Στο Κανταχάρ

Δεν επικράτησε η ίδια ηρεμία στο Κανταχάρ και τη γύρω περιοχή, όπου τις τελευταίες 48 ώρες αμερικανικά μαχητικά συνέχισαν να πλήττουν στόχους σε σήραγγες, σπηλιές και δυνάμεις της Αλ Κάιντα κυρίως στην περιφέρεια της πόλης, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου Ρίτσαρντ Μακ Γκρο, ο οποίος προσέθεσε ότι και στο Κουντούζ τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν Ταλιμπάν και αντάρτες της Αλ Κάιντα, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

«Μόλις εμφανιστούν, τους χτυπάμε», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενώ στο Βόρειο Αφγανιστάν διοικητής πυροβολαρχίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αποφεύγουν να ανοίξουν πυρ εν αναμονή εντολών από τους ανώτερους διοικητές. «Πυροβολούμε μόνον όταν μας χτυπούν», είπε. H Βόρεια Συμμαχία έχει προειδοποιήσει ότι εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα βαδίσει εναντίον του Κουντούζ, όπου εκτιμάται ότι έχουν αποκλειστεί 10.000 Ταλιμπάν. Οπως αναφέρουν οι χθεσινοί «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι Παστούνοι Ταλιμπάν συμφώνησαν να παραδοθούν, αλλά σε δυνάμεις του OHE και όχι στη Βόρεια Συμμαχία. Αυτή προθυμοποιήθηκε να διαπραγματευτεί την παράδοση των Αφγανών Ταλιμπάν, αλλά όχι των Αράβων, Τσετσένων και μαχητών από το Παντζάμπ, οι οποίοι υπολογίζονται σε χιλιάδες και σύμφωνα με πληροφορίες εμπόδισαν την περασμένη εβδομάδα τους Αφγανούς να παραδοθούν, οπότε επακολούθησε μεταξύ τους σφαγή.

Μήνυμα των Παστούν

Ενωτικό μήνυμα απηύθυναν χθες ηγέτες των Παστούνων, εν όψει της ειρηνευτικής συνόδου μεταξύ Αφγανών στο Βερολίνο, έναντι της οποίας ο Τατζίκος πρόεδρος της Βόρειας Συμμαχίας, Νουρχανουντίν Ραμπανί, εξέφρασε χθες αμφιβολίες. Ομως, ο Χαμίντ Ατσκαζέι, αδελφός αρχηγού μεγάλης φυλής των Παστούν, κάλεσε όλες τις εθνότητες και τις φυλές στο Αφγανιστάν να συνεργαστούν, με τον ισχυρισμό ότι ο μεταξύ Αφγανών διχασμός είναι υπερβολή.

Τέλος, στο Νότιο Αφγανιστάν ελικόπτερο πραγματοποίησε κατά τα φαινόμενα αναγκαστική προσγείωση, αλλά συνετρίβη, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή