Ποδήλατο, ο μεγάλος κερδισμένος από τις απεργίες στο Παρίσι

Ποδήλατο, ο μεγάλος κερδισμένος από τις απεργίες στο Παρίσι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πραγματική επανάσταση στις μετακινήσεις των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ευνοώντας τη χρήση του ποδηλάτου, που αναδείχθηκε ιδανική λύση για τους ταλαιπωρημένους πολίτες. Χιλιάδες νέοι ποδηλάτες επέλεξαν το μέσο αυτό για τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, έχοντας διαπιστώσει ότι η χρήση του αυτοκινήτου είναι –πέρα από οικονομικά ασύμφορη– ιδιαιτέρως χρονοβόρα, όπως επισημαίνει σε εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Le Figaro.

Ο Σεμπαστιέν, κάτοικος του προαστίου των Βερσαλλιών, πείσθηκε τις τελευταίες ημέρες να δοκιμάσει το ποδήλατο για τη διαδρομή του προς το κέντρο της πόλης. Παρά τις πρωτοβουλίες της δημάρχου Αν Ινταλγκό για επέκταση των ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της όχθης του Σηκουάνα, μικρό μέρος της διαδρομής του Σεμπαστιέν τον υποχρεώνει να κινηθεί ανάμεσα στην κίνηση των αυτοκινήτων, προτού φθάσει στους πολυτελείς ποδηλατόδρομους του κέντρου.

Η χειρότερη στιγμή για τον ίδιο είναι το πέρασμα της πλατείας Κονκόρντ, την οποία η ομοσπονδία ποδηλατών της Γαλλίας έχει χαρακτηρίσει την «πιο επικίνδυνη της χώρας».

Για τους φίλους του ποδηλάτου, η απεργία των συνδικάτων προσέφερε μοναδική ευκαιρία προώθησης του μέσου, λόγω της υποχρεωτικής αποχής από τα μέσα μεταφοράς και το αυτοκίνητο, εξαιτίας των διαδηλώσεων και της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Η χρήση της «μικρής βασίλισσας», όπως αποκαλούν το ποδήλατο οι οπαδοί του, αυξήθηκε κατά 130% στον ποδηλατόδρομο της όχθης του Σηκουάνα.

Ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για θέματα ποδηλάτου Ζαν-Σεμπαστιέν Καρτιέ τονίζει ότι οι νέες συνθήκες που προκάλεσε η απεργία επέτρεψαν στους νέους ποδηλάτες να συνειδητοποιήσουν την αξία των υποδομών του δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Η απεργία των συνδικάτων έδωσε έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, που διακρίθηκαν ως παραδοσιακοί αρνητές των καινοτομιών, να δοκιμάσουν και να ασπασθούν μια νέα μέθοδο μετακίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή