ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απειλή οι Σουδανοί μισθοφόροι

Νέα απειλή οι Σουδανοί μισθοφόροι

Νέο κύμα μισθοφόρων από το Σουδάν πολεμάει στη Λιβύη στο πλευρό του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τhe Guardian, εξέλιξη που επιτείνει την ανησυχία ότι η σύρραξη στο βορειοαφρικανικό κράτος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παρατεταμένο πόλεμο με εμπλοκή ξένων χωρών και πεδίο αναμέτρησης δυνάμεων διά αντιπροσώπων. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι αυτοί, μια περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την περιοχή, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι ηγέτες δύο διαφορετικών ομάδων Σουδανών μαχητών που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη επιβεβαίωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι έχουν λάβει ενισχύσεις πολλών εκατοντάδων ανδρών τους τελευταίους μήνες. Αμφότερες οι ομάδες μάχονται στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον Χαφτάρ και εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη. «Πολλοί νέοι άνδρες έρχονται, δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε τόσο μεγάλο αριθμό ενισχύσεων», ανέφερε ένας διοικητής που έχει βάση τη νότια Λιβύη. Οι διοικητές πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 Σουδανοί μισθοφόροι που συμμετέχουν στη σύρραξη στη Λιβύη, πολύ περισσότεροι από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι η ανάμειξη μαχητών από το Σουδάν στη Λιβύη αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια της δοκιμαζόμενης χώρας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση. Η Λιβύη τελεί σε χάος μετά τον εμφύλιο του 2011, που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα διχοτομήθηκε ανάμεσα στην αδύναμη, υπό διεθνή αναγνώριση, κυβέρνηση της Τρίπολης, που ελέγχει το δυτικό κομμάτι, και την αντίπαλη κυβέρνηση στα ανατολικά, η οποία υποστηρίζεται από τον LNA του Χαφτάρ, ενώ τα δύο τμήματα απολαμβάνουν τη στήριξη διεθνών δυνάμεων: η κυβέρνηση της Τρίπολης βασίζεται στη συνδρομή της Ιταλίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, ενώ η ανατολική στηρίζεται από τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλα αραβικά κράτη.

«Η Ιορδανία, η Τουρκία και τα ΗΑΕ συστηματικά και ενίοτε απροκάλυπτα προμήθευαν με όπλα τις δύο πλευρές, κατά παράβαση του εμπάργκο, αλλά κανένας από τους εμπλεκομένους δεν έχει τόσο μεγάλο πλεονέκτημα ισχύος, ώστε να κρίνει την έκβαση της σύρραξης», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Ο LNA ενισχύθηκε πρόσφατα από Ρώσους μισθοφόρους, όπως έχουν αποκαλύψει δημοσιεύματα του Τύπου. Ιδιαίτερη ανησυχία εμπνέει, τέλος, η πληροφορία ότι πολλοί Σουδανοί μαχητές προέρχονται από τη διαβόητη παραστρατιωτική ομάδα Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που αναπτύχθηκαν στη Λιβύη έπειτα από αίτημα του Χαφτάρ και η οποία κατηγορείται για απίστευτες αγριότητες στο Νταρφούρ.