ΚΟΣΜΟΣ

Δι’ απαγχονισμού εκτέλεση κατάδικου στην Ιαπωνία

Δι’ απαγχονισμού εκτέλεση κατάδικου στην Ιαπωνία

Εκτελέστηκε σήμερα στην Ιαπωνία 40χρονος Κινέζος που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία τετραμελούς οικογένειας, στην πρώτη εκτέλεση αλλοδαπού στη χώρα από το 2007 που άρχισαν να ανακοινώνονται λεπτομέρειες για τις ποινές που εφαρμόζονται, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ουέι Ουέι είχε διαπράξει τις δολοφονίες στα μέσα του 2003 με δύο συνεργούς, που ήταν επίσης Κινέζοι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Οι άλλοι δύο διέφυγαν στην Κίνα και συνελήφθησαν εκεί. Ο ένας εκτελέστηκε στην Κίνα το 2005 και ο άλλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις δύο χώρες της Ομάδας των Επτά βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων κρατών (G7) όπου συνεχίζει να επιβάλλεται και να εφαρμόζεται η θανατική ποινή — μαζί με τις ΗΠΑ — ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της εσχάτης των ποινών.

Στην Ιαπωνία οι κρατούμενοι εκτελούνται δι’ απαγχονισμού ενώ δεν ενημερώνονται πότε θα εκτελεστούν παρά μόνο το πρωί της ίδιας ημέρας.

Περίπου 120 κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και περιμένουν να εκτελεστούν. Πέρυσι, 15 άνθρωποι εκτελέστηκαν — ο μεγαλύτερος αριθμός της δεκαετίας — μεταξύ των οποίων και 13 πρώην μέλη της σέχτας Ομ Σινρικιό, που είχαν καταδικαστεί για τις επιθέσεις με αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο.

Η σημερινή εκτέλεση ήταν η 39η από τότε που ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επέστρεψε στην εξουσία το 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έως το 2007, η ταυτότητα όσων εκτελούνταν δεν αποκαλυπτόταν στα στοιχεία που ανακοινώνονταν για τη θανατική ποινή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ