«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια

«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικοι  προορισμοί του εξωτερικού όσο η Αυστρία, η Ελβετία ή η Γερμανία αλλά οι χώρες των Βαλκανίων είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και γοητευτικές για τον επισκέπτη – ειδικά τώρα που οι μεγάλες πόλεις έχουν φορέσει τα «γιορτινά τους».

Η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουμανία και η Κροατία έχουν την δική τους μαγεία και πολλά να προσφέρουν σε αυτούς που θα τις προτιμήσουν, έστω και για ολιγοήμερες αποδράσεις τις τελευταίας στιγμής. 

Σλοβενία

«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια-1

Βόλτες στον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα με ξύλινο σκάφος και χριστουγεννιάτικες αγορές γεμάτες με υπαίθριες δραστηριότητες και γιορτινή διάθεση είναι κάποιες από τις επιλογές που προσφέρει η γραφική πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα. 

Στη Σλοβενία, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η αναβίωση εθίμων και παραδόσεων στις αγροτικές περιοχές, οι χιονισμένες πλαγιές στα βουνά και οι εξορμήσεις στη φύση, αποτελούν ορισμένες μόνο επιλογές για τους επισκέπτες που αναζητούν ξεχωριστές διακοπές. 

Εορταστική είναι η ατμόσφαιρα και στα μεγάλα χειμερινά θέρετρα της Σλοβενίας, όπως το Μάριμπορ, όπου ιδιαίτερο τόνο δίνουν οι αναμμένες δάδες στις χιονισμένες πλαγιές. Υπαίθρια happenings και τοπικά εδέσματα δίνουν δυναμικό «παρών» σε εκδηλώσειςενώ σε τουριστικά αγροκτήματα, καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, υπάρχουν τα λεγόμενα «δρώμενα του χωριού», που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- τελετές αγιασμού των αλόγων και παραδοσιακά κάλαντα.

Όσοι συνδυάζουν διακοπές με τον αθλητισμό, χειμερινά κέντρα, όπως αυτά στο Μπόβετς, το Πόχοριε και την Κράνισκα Γκόρα προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες. 

Ρουμανία

«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια-2

Στη Ρουμανία, πέρα από τις χριστουγενιάτικες αγορές στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις και τις υπαίθριες γιορτές που στήνονται και προσελκύουν χιλιάδες επισκεπτών, η αλήθεια είναι ότι αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής – όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των κρατήσεων ταξιδιωτικών πρακτορείων – παραμένει το κάστρο του κόμη Δράκουλα, ο μύθος του οποίου έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας.

Όσοι δε επιλέξουν κάποιον προορισμό θρησκευτικού τουρισμού, τότε τα φημισμένα χρωματιστά μοναστήρια της Σουτσεάβα και άλλων περιοχών της βορειοανατολικής Ρουμανίας προσφέρουν κατάνυξη, σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο, στο κλίμα των ημερών.

Εξάλλου, σταθερή αξία για τις διακοπές είναι και το Δέλτα του Δούναβη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Βουλγαρία

«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια-3

«Ντυμένη» με τα γιορτινά της είναι και η Βουλγαρία, όπου στην πρωτεύουσα, Σόφια, τα πανέμορφα ιστορικά, επιβλητικά κτήρια φωτίζονται, ενώ από καθεδρικούς ναούς ακούγονται οι ψαλμωδίες των ημερών.

Την εορταστική εικόνασυμπληρώνουν υπαίθρια happenings και δραστηριότητες, ενώ αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, στις πλαγιές του Μπάνσκο, οι σκιέρ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο.

Διαβάστε σχετικά: Μπάνσκο και Μπόροβετς: Τα «αγαπημένα» χιονοδρομικά κέντρα των Ελλήνων στη Βουλγαρία (φωτογραφίες)

 

Κροατία

«Αποδράσεις» τις τελευταίας στιγμής στα γιορτινά Βαλκάνια-4

Στον ρυθμό των Χριστουγέννων και η Κροατία, όπου στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, όπως και της πρωτεύουσας, μουσικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις περνούν  το μήνυμα των ημερών.

Εωσ τα τέλη του Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των αστικών κέντρων έχουν την ευκαιρία να  περιηγηθούν στις υπαίθριες αγορές που έχουν στηθεί, να ανακαλύψουν παραδοσιακά εργαστήρια όπου αναβιώνουν επαγγέλματα που έχουν χαθεί στο διάβα του χρόνου και να γιορτάσουν τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς σε ένα σκηνικό γεμάτο λάμψη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή