Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στο Καζακστάν, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν 54, οι δέκα από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αναζητούν οι αρχές.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Bek Air συνετρίβη τα ξημερώματα της Παρασκευής λίγα λεπτά μετά την απογείωση από το Αλμάτι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, αφού προσέκρουσε σε φράχτη και ένα διώροφο κτίριο. 

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Διαβάστε σχετικά: Αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Νεκρός ο πιλότος και 11 επιβάτες, στα δύο κόπηκε το αεροπλάνο (βίντεο-φωτογραφίες)

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρομάν Σκλιάρ οι αρχές εξετάζοντας τα αίτια της συντριβής, εστιάζουν στο ανθρώπινο λάθος ή στην τεχνική βλάβη. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων-1

Οπως πρόσθεσε ο Σκλιάρ η ουρά του αεροπλάνου χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο στη διάρκεια της απογείωσης κάτι που μαρτυρά τη δυσκολία που αντιμετώπισε το αεροσκάφος να απογειωθεί. 

Μάλιστα ένας επιζών δήλωσε ότι το αεροπλάνο άρχισε να τρέμει δύο λεπτά μετά την απογείωση. 

«Αρχικά το αριστερό φτερό τραντάχθηκε πολύ δυνατά και στη συνέχεια το δεξί. Το αεροπλάνο συνέχισε να κερδίζει ύψος, μετά τρανταζόταν αρκετά και τελικά κατέπεσε», δήλωσε στο AP μέσω τηλεφώνου ένας από τους επιζώντες ο Ασλάν Ναζαραλίγιεφ. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων-2

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πριν την πτήση ο πάγος είχε απομακρυνθεί από το αεροπλάνο, ωστόσο ο Ναζαραλίγιεφ θυμάται ότι τα φτερά ήταν καλυμμένα με πάγο και οι επιβάτες που έκαναν χρήση των εξόδων κινδύνου γλιστρούσαν και έπεφταν. 

Γυναίκα που επέζησε δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tengrinews ότι άκουσε έναν «εκκωφαντικό θόρυβο» προτού το αεροπλάνο αρχίσει να χάνει ύψος. «Το αεροπλάνο πετούσε με κλίση. Ηταν όπως στις ταινίες. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε», δήλωσε. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν – Οι μαρτυρίες των επιζώντων-1

Οι αρχές νωρίτερα έκαναν λόγο για 15 νεκρούς αλλά το υπουργείο Εσωτερικών αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό. 

Αξιωματούχοι του παραρτήματος του υπουργείου Υγείας στο Αλμάτι δεν ήταν σε θέση να αιτιολογήσουν γιατί συνέβη αυτό, αλλά απέδωσαν το γεγονός στην αναταραχή που επικρατούσε στον τόπο του δυστυχήματος. 

Περίπου 1.000 άτομα εργάζονταν στον τόπο του δυστυχήματος που είναι καλυμμένος με χιόνι. 

Οπτικό υλικό έδειχνε το αεροπλάνο να έχει κοπεί στα δύο με τη διαλυμένη άτρακτο να έχει προσκρούσει σε κτίριο και το πίσω μέρος να βρίσκεται σε χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. 

Στο Αλμάτι δεκάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρές μπροστά από τοπική τράπεζα αίματος προκειμένου να βοηθήσουν τους τραυματίες. 

Το αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί πριν από 23 χρόνια και η τελευταία πιστοποίηση που είχε λάβει ήταν τον Μάιο. Η εταιρεία που το κατασκεύασε χρεοκόπησε το 1996 και η παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους διεκόπη τον επόμενο χρόνο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή