H κυβερνητική συνοχή δέχθηκε πλήγμα στα Σκόπια

H κυβερνητική συνοχή δέχθηκε πλήγμα στα Σκόπια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Πλήγμα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της ΠΓΔΜ, το οποίο είναι πιθανό να δυσχεράνει περαιτέρω την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με την πολυπληθή αλβανική μειονότητα, συνιστά η χθεσινή αποχώρηση του σημαντικότερου μετριοπαθούς κόμματος των Σκοπίων, της «Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Μακεδονίας» του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι από τον συνασπισμό. Ξένοι διπλωμάτες, που προσπαθούσαν μέχρι την ύστατη στιγμή να αποτρέψουν την εξέλιξη, εκτιμούν ότι η απουσία των σοσιαλδημοκρατών θα ενισχύσει τους εθνικιστές, οι οποίοι τείνουν μάλλον στην εκδίκηση, παρά στη συμφιλίωση με τους Αλβανούς αντάρτες. Με δεδομένο ότι τα μέλη του κόμματος εγκαταλείπουν τους υπουργικούς τους θώκους, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των εθνικιστών το κρίσιμο υπουργείο Αμυνας, αλλά και η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, η οποία έχει αναλάβει το ευαίσθητο έργο της επιστροφής της τακτικής αστυνομίας στις περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες.

Νέα αντιπαλότητα είναι εξάλλου πιθανό να πυροδοτήσει η εκταφή μαζικού τάφου Σλαβομακεδόνων, που πιστεύεται ότι εκτελέσθηκαν από Αλβανούς, κοντά στα χωριά Νεπροστένο και Ντζεπσίστε, στα βορειοδυτικά της χώρας. Υπό την επίβλεψη παρατηρητών του ΟΑΣΕ ξεκίνησε χθες το πρωί η διαδικασία, την οποία παρακολούθησαν και εκπρόσωποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, αλλά και νατοικοί.

Εξι θύματα

Εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίσθηκαν ανθρώπινα οστά, τα οποία εικάζεται ότι ανήκουν στα έξι θύματα της εθνικιστικής βίας. Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι σοροί βρέθηκαν σε βάθος δύο μέτρων. Οι αρχές των Σκοπίων πιστεύουν ότι ανήκουν στους 12 Σλαβομακεδόνες, που εξαφανίσθηκαν μυστηριωδώς τον περασμένο Ιούλιο και είναι πιθανό να έχουν εκτελεσθεί από άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA), ο οποίος διαλύθηκε ένα μήνα αργότερα, μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Αυγούστου.

Τη διαδικασία εκταφής διέταξε ο υπουργός Εσωτερικών και σκληροπυρηνικός εθνικιστής, Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο οποίος απέστειλε στις αρχές του μήνα μία αστυνομική μονάδα στο ταραγμένο Τέτοβο, εξωθώντας τους Αλβανούς χωρικούς της περιοχής στον εξοπλισμό. Κατόπιν διεθνών πιέσεων ο Μποσκόφσκι απέσυρε τελικά τη δύναμη. H υπόθεση των μαζικών τάφων έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης εκ μέρους των εθνικιστών, οι οποίοι αντιτίθενται στην αμνήστευση των πρώην ανταρτών του NLA, που υποσχέθηκε ο πρόεδρος, Μπόρις Τραϊκόφσκι. O πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε πάντως την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα τιμήσει τη δέσμευσή του για αμνήστευση των μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης, εκτός από όσους καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία. AFP, Ρόιτερς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή