ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η διάρρηξη του ομφάλιου λώρου που συνδέει το Μαυροβούνιο με τη Σερβία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με την ψήφιση από τη Βουλή του Μαυροβουνίου νόμου που, ουσιαστικά, αφαιρεί τα περιουσιακά στοιχεία της ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας. Σκοπός της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου είναι να «προικίσει» τη μη αναγνωρισμένη από τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου με ναούς, μονές και άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα της ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας.
Ο «νόμος περί θρησκευτικής ελευθερίας» ζητεί από τις Εκκλησίες που βρίσκονται στο έδαφος του Μαυροβουνίου να αποδείξουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους βρίσκονταν στην κατοχή τους πριν από το 1918. Η Σερβική Εκκλησία δεν είναι σε θέση να το αποδείξει αυτό, διότι πριν από το 1918 υπήρχε αυτόνομη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία το 1920 ενσωματώθηκε στη σερβική, με τη δημιουργία του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, της χώρας – προδρόμου της Γιουγκοσλαβίας.
Η συνεδρίαση, το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή της Πονγκόριτσα, ήταν άκρως επεισοδιακή, με τους βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης να πετούν καπνογόνο εντός της αίθουσας και να συλλαμβάνονται από άνδρες της ασφάλειας, που φορούσαν πολιτικά και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα δρόμοι είχαν αποκλειστεί και διαδηλωτές συγκρούονταν με την αστυνομία.
«Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για την Εκκλησία μας και γι’ αυτό διαδηλώνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αντρίγια Μάντιτς. Μεταξύ των 22 συλληφθέντων στη Βουλή ήταν ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα του φιλοσερβικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μάντιτς, ενώ αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι 15 από τους 18 βουλευτές του.
Στις διαδηλώσεις πρωτοστάτησαν ιερείς της Σερβικής Εκκλησίας, οι οποίοι εμψύχωναν τους πιστούς με ολονύκτια υπαίθρια λειτουργία. Το 1993, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας, επανιδρύθηκε η Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν κατόρθωσε να αναγνωριστεί ούτε το 2006, όταν το Μαυροβούνιο αποσχίστηκε από τη Σερβία. Το 72% των 600.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, ενώ η οξύτητα της διαμάχης μεταξύ των δύο ορθόδοξων εκκλησιών δείχνει ότι η καθαρά εκκλησιαστική πτυχή του ζητήματος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.