Δύο ασυνόδευτα παιδιά στο Βερολίνο, σε καθημερινή βάση

Δύο ασυνόδευτα παιδιά στο Βερολίνο, σε καθημερινή βάση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ασυνόδευτα παιδιά καταφθάνουν καθημερινώς στο Βερολίνο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel. Οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας γονιός στέλνει το παιδί του σε μια ξένη χώρα και τα τραύματα που φέρει ένας έφηβος που κάνει μόνος του ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι είναι το θέμα μιας ενδιαφέρουσας παράστασης που ανεβαίνει αυτές τις μέρες στο θέατρο Γκόρκι της γερμανικής πρωτεύουσας, με τίτλο «Futureland».

Στο πλαίσιο του έργου, οι νέοι μετανάστες αφηγούνται τη ζωή τους ενώπιον του κοινού. Οι οικογένειές τους ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, ωθώντας τα να ξεφύγουν από μια αδιέξοδη ζωή στην πατρίδα. Η εφημερίδα επισημαίνει πως αν και δεν είναι γνωστό το πρόβλημα, κάθε μήνα φθάνουν στο Βερολίνο 40 έως 80 νέοι, αλλά και παιδιά κάτω των 14 ετών, που καταγράφονται ως ασυνόδευτα στην αρμόδια υπηρεσία. 

Πολλές φορές, τα παιδιά φθάνουν κρυμμένα από διακινητές μέσα σε φορτηγά. Συχνά έχουν διανύσει μια διαδρομή που διήρκεσε μήνες, ενίοτε χρόνια: ένα τραυματικό ταξίδι που έχει αφήσει τα ίχνη του πάνω τους. Επισήμως, καταγράφονται ως «ασυνόδευτα», συχνά όμως ανατίθεται ο δυνατότερος γιος σε κάποιον ξάδερφο ή γνωστό, προκειμένου να καταφέρουν στη συνέχεια να φέρουν και την υπόλοιπη οικογένεια στη Γερμανία.

Για τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται τα παιδιά αυτά, αλλά και τους 50 ανάδοχους γονείς, το βασικότερο είναι να τους δοθεί μια αίσθηση ασφάλειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, οι συνηθέστερες χώρες προέλευσης είναι το Αφγανιστάν, η Γκάμπια, η Γουινέα, το Ιράκ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Συρία, η Τυνησία, η Ουκρανία, το Βιετνάμ, ενώ μεγάλη ομάδα αποτελούν οι νεαροί Παλαιστίνιοι του Λιβάνου. Από όπου, όμως, και αν προέρχονται τα παιδιά και οι έφηβοι, δημιουργούνται γρήγορα οικογενειακοί δεσμοί, τα γλωσσικά εμπόδια αντιμετωπίζονται και κυριαρχεί η ανάγκη τους για προστασία. Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι αναζητούνται περισσότερες ανάδοχες οικογένειες για να αναλάβουν τα ασυνόδευτα παιδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή