Χρόνος, Φύση, Ερωτας, όλα φτιαγμένα στο χέρι

Χρόνος, Φύση, Ερωτας, όλα φτιαγμένα στο χέρι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλύτερος τρόπος για να φανεί ότι πλέον έχει αλλάξει το βλέμμα μας στην υψηλή κοσμηματοποιία, ήταν η εισαγωγή που έκανε ο Νικολά Μπος στην έκθεση «Il Tempo, la Natura, l’ Amore» που εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα στο Palazzo Reale, στο Μιλάνο (έως 23/2). Ο διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Van Cleef & Arpels ξεκίνησε την ομιλία των εγκαινίων με αποσπάσματα από τα «Τα αμερικανικά μαθήματα. Εξι προτάσεις για τη νέα χιλιετία», τις διαλέξεις που έγραψε ο Ιταλο Καλβίνο λίγο πριν από τον θάνατό του το 1985 και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο το 1988.

Σε όσους σχολίασαν ότι ο δοκιμιακός λόγος του Καλβίνο είναι ένας κάπως ανορθόδοξος τρόπος για να εγκαινιαστεί έκθεση πολυτελών κοσμημάτων, ο Μπος απάντησε ότι αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός του, να δημιουργήσει μια έκθεση που θα αποτελούσε για τους επισκέπτες ξεχωριστή εμπειρία, πολύ διαφορετική από όσα θα περίμεναν εάν βρίσκονταν σε ένα κοσμηματοπωλείο ή σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα κοσμήματα μπαίνουν σε μουσεία. Είναι γνωστό ότι αφενός αυτά τα τελευταία έχουν πάψει να αποτελούν κλειστούς «ναούς» της τέχνης, και είναι πρόθυμα να ανοίξουν τις πόρτες τους σε μεγαλύτερο κοινό, διευρύνοντας παράλληλα το περιεχόμενο των εκθέσεών τους με θέματα πιο προσιτά και δημοφιλή. Αφετέρου διάσημοι οίκοι υψηλής κοσμηματοποιίας με μακρά παράδοση, πρόθυμα ξανακοιτάζουν τις συλλογές τους με κριτήριο όχι μόνον το κόστος και την ποιότητα της κατασκευής τους, αλλά και την καλλιτεχνική τους αξία. Μετά τον οίκο Cartier που εδώ και μια γενιά έχει διευρύνει τη φιλοσοφία της παρουσίασης του αξιοζήλευτου αρχειακού υλικού του –φέτος το καλοκαίρι διοργάνωσε στην Απαγορευμένη Πόλη, στο Πεκίνο, μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση–, ο οίκος Bulgari με το «Bulgari: The Story, Τhe Dream» ταξίδεψε στην Ευρώπη, από τη Μόσχα και το Μουσείο του Κρεμλίνου στη Ρώμη.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν εμβληματικά κοσμήματα της Heritage Collection, που αποτυπώνουν την άριστη τεχνική των εργαστηρίων του οίκου, τη δύναμη του χρώματος, την καλλιτεχνική αρτιότητα της σύνθεσης και το στυλ που τον χαρακτηρίζει. Επιπλέον εκτέθηκαν κομμάτια που παλαιότερα ανήκαν στις συλλογές διάσημων σταρ (Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Ιγκριντ Μπέργκμαν, Αννα Μανιάνι, Οντρεϊ Χέμπορν), σηματοδοτώντας μια ολόκληρη εποχή, τις δεκαετίες του 1950 και 1960 όταν το Χόλιγουντ «γύριζε» ταινίες στη Ρώμη κι ο Bulgari δημιουργούσε την περίφημη «Dolce Vita» σειρά του.

Μια συλλογή με τα σπανιότερα και πιο πολύτιμα κομμάτια του οίκου Van Cleef & Arpels πρόκειται να δουν οι επισκέπτες και στην έκθεση «Il Tempo, la Natura, l’ Amore» του Μιλάνου. Για πρώτη φορά βγαίνουν από τις πολυτελείς κασετίνες τους και εμφανίζονται στο κοινό κοσμήματα, ρολόγια αλλά και πολύτιμα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από το 1906 –τη χρονιά της ίδρυσής του οίκου– έως σήμερα. Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες –Χρόνος, Φύση, Ερωτας– και με αυτόν τον μάλλον ποιητικό τρόπο υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ κοσμήματος, μόδας και εφαρμοσμένων τεχνών, όπως είναι το design.

Τέλος, την ακαταμάχητη γοητεία που διακρίνει τις δημιουργίες των οίκων υψηλής κοσμηματοποιίας, οι οποίες τροφοδότησαν με τη λάμψη τους κάθε εφήμερη ανθρώπινη ματαιοδοξία, θα απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Jewels!» που παρουσιάζεται στο Αμστερνταμ (Hermitage Amsterdam, έως 15/3). Μερικοί από τους σπουδαιότερους θησαυρούς του Ερμιτάζ είναι οι συλλογές κοσμημάτων του. Αυτές παρουσιάζονται στην Ολλανδία μαζί με μια επιλογή από προσωπικά αντικείμενα, επίσημα ενδύματα και βραδινά φορέματα που έντυναν τη βασιλική οικογένεια και τη ρωσική αριστοκρατία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή