O «Ηγεμών» πρόεδρος Μπους

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν επιτάχυναν με δραματικό τρόπο την προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ασκήσει πιέσεις για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Μπους, ώστε αυτός να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη διακυβέρνηση του κράτους.

Ο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε λοιπόν την εφαρμογή του σχεδίου του σε ευρύ φάσμα τομέων, τη διοίκηση των οποίων μοιραζόταν με άλλα όργανα της κυβέρνησης. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμενών Πολιτειών, αρνήθηκε όμως να επισημοποιήσει την απόφαση αυτή με συνθήκη, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει την ψήφο επικύρωσης από τη Γερουσία. Όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική, ο πρόεδρος Μπους πρότεινε την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών μετανάστευσης και απόδοσης αμερικανικής ιθαγένειας, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Τέλος, στον τομέα της δικαιοσύνης ενίσχυσε την εξουσία του, εκδίδοντας διάταγμα, το οποίο επιτρέπει οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία να εκδικάζονται σε στρατοδικεία.

Οι ενέργειες αυτές, που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, βασίστηκαν στις προσπάθειες που κατέβαλε στο παρελθόν ο Τζορτζ Μπους για να αυξήσει τις εξουσίες του Λευκού Οίκου, όπως για παράδειγμα στις πρωτοβουλίες που είχε πάρει για να περιοριστεί η ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου από τις υπηρεσίες πληροφοριών, στα μέτρα που έλαβε ούτως ώστε να έχει τον έλεγχο των δαπανών και στις ενέργειες στις οποίες προέβη, δίνοντας στα εκτελεστικά όργανα την εξουσία να παρακολουθούν και να συλλαμβάνουν όσους είναι ύποπτοι για εγκλήματα σχετικά με την τρομοκρατία.

Ούτε ο Ρούσβελτ

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι εξουσίες του προέδρου ενισχύονται αναγκαστικά σε περιόδους πολέμου, γιατί τότε ακριβώς είναι έντονη η ανάγκη ενός ενιαίου προσώπου της κυβέρνησης. H επιρροή του Λίντον Τζόνσον ενισχύθηκε με την απόφαση που αφορούσε στον Κόλπο του Τονκίνου, αυτής που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου στο Βιετνάμ, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Ρούσβελτ στη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη σύγχρονη Αμερική, σύμφωνα με την άποψη πολλών σχολιαστών, ο Τζορτζ Μπους επανέφερε την «Αυτοκρατορική Προεδρία», όρο που χρησιμοποίησε πρώτος ο Αρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ για να περιγράψει την προεδία του Ρίτσαρντ Νίξον το 1973.

«H εξουσία που ασκεί σήμερα ο Τζορτζ Μπους κόβει πραγματικά την ανάσα», δήλωσε ο Τιμ Λιντς, διευθυντής του προγράμματος ποινικής δικαιοσύνης στο φιλελεύθερων απόψεων στο Ινστιτούτο Κάτο και συνεχίζει: «Ενας μόνο άνθρωπος θα αποφασίσει αν ο πόλεμος θα επεκταθεί στο Ιράκ ή σε πιο βαθμό οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να έχουν προσωπική ζωή».

Ο Λευκός Οίκος πάντως επιμένει ότι η αύξηση των εξουσιών του προέδρου είναι η κατάλληλη λύση για να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Το έθνος μας είναι έτσι δομημένο και το Σύνταγμά μας έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε σε περίοδο πολέμου οι εξουσίες να βρίσκονται στα χέρια του εκτελεστικού οργάνου», δήλωσε ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Η κοινή γνώμη

Ο λαός και το Κογκρέσο επικροτούν την προσπάθεια του προέδρου Μπους να αποκτήσει όσο περισσότερες εξουσίες μπορεί. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, το 90% των ερωτηθέντων έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο αυτό, ακόμη και πριν από τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου δεν έφεραν καμία αντίρρηση στη βούληση του Αμερικανού προέδρου να ενισχυθούν οι εξουσίες του για το καλό της εθνικής ασφάλειας. H προσπάθεια εδραίωσης της προεδρικής εξουσίας έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς της κυβέρνησης. O Τζορτζ Μπους εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την έκδοση εγγράφων του προκατόχου του, υπονομεύοντας έτσι νόμο που είχε εκδώσει το Κογκρέσο για τα έγγραφα αυτά. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση Μπους επέδειξε δυσφορία προς τις διεθνείς συνθήκες που απαιτούν επικύρωση από το Κογκρέσο. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεβρίου ώθησαν την κυβέρνηση να επιδιώξει την απόκτηση σειράς νέων εξουσιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την τόνωση της εσωτερικής ασφάλειας.

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μπους στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είχαν και θετικά, αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Οταν στα μέσα Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να του δοθεί η εξουσία να αυξάνει τις δαπάνες της κυβέρνησης, σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν μπορεί να συνεδριάσει εξαιτίας κάποιας κρίσης συνάντησε την άρνηση. Παρόλα αυτά, το Κογκρέσο παραχώρησε στον Τζορτζ Μπους 40 δισ. δολάρια για τις ανάγκες του πολέμου, φυσικά υπό όρους.

Οι αναλυτές είναι απόλυτοι: «Κάθε κρίση επιζητά έναν ικανό ηγέτη. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν ο Λευκός Οίκος μπορεί να τον δεχτεί και να τον αξιοποιήσει. Τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται ότι μπορούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή