Στην αντεπίθεση η Βαρσοβία: Ο Πούτιν ψεύδεται συστηματικά για την Πολωνία

Στην αντεπίθεση η Βαρσοβία: Ο Πούτιν ψεύδεται συστηματικά για την Πολωνία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε χθες Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει «πει ψέματα επανειλημμένα για την Πολωνία» και ότι το κάνει «πάντα εσκεμμένα».

«Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν η εξουσία στη Μόσχα αισθάνεται διεθνή πίεση εξαιτίας των μηχανορραφιών της», έκρινε ο Μοραβιέτσκι.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού, έκτασης χιλίων και πλέον λέξεων, αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γραφείου του καθώς και στους λογαριασμούς των υπηρεσιών του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, δύο ημέρες αφότου ο ρώσος πρεσβευτής στη Βαρσοβία κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του επιδόθηκε η «έντονη διαμαρτυρία» της πολωνικής κυβέρνησης για δύο πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου Πούτιν.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους κατηγόρησε την προπολεμική Πολωνία για συνέργεια με τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ και για αντισημιτισμό.

Στην αντίδρασή του ο Μοραβιέτσκι τόνισε ότι η Ρωσία υπέστη τελευταία αρκετές ήττες: «η απόπειρα [της Μόσχας] να υποτάξει πλήρως τη Λευκορωσία απέτυχε, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά παρέτεινε την ισχύ των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

Επιπλέον, ο πολωνός πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον για να εμποδίσει την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2 αλλά και στις κυρώσεις σε βάρος των ρώσων αθλητών, στους οποίους επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός από την διεθνή ομοσπονδία αντιντόπινγκ.

«Θεωρώ αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν μια απόπειρα να αποκρύψει αυτά τα προβλήματα. Ο ρώσος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επικρίσεις του δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα — και ότι στην Πολωνία δεν υπάρχουν μνημεία ούτε του Χίτλερ ούτε του Στάλιν».

«Τέτοια μνημεία ανεγέρθηκαν στην επικράτειά μας μόνο από εισβολείς και εγκληματίες — το γερμανικό Τρίτο Ράιχ και τη σοβιετική Ρωσία», συνεχίζει το κείμενο που υπογράφει ο Μοραβιέτσκι.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας αναφερόταν σε δηλώσεις του Πούτιν κατά τις οποίες ο πολωνός πρεσβευτής στο Βερολίνο — ένα «αντισημιτικό γουρούνι», σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο — είχε υποσχεθεί το 1938 ότι θα ανεγειρόταν ένα «ωραίο μνημείο» προς τιμή του Χίτλερ διότι είχε προτείνει «να σταλούν οι Εβραίοι της Πολωνίας σε αποικίες στην Αφρική».

Λίγο πριν από τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, η Μόσχα και το Βερολίνο φέρονται να είχαν συμφωνήσει να μοιράσουν την ανατολική Ευρώπη με το μυστικό πρωτόκολλο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, που υπεγράφη την 23η Αυγούστου. Η ΕΣΣΔ επιτέθηκε στην Πολωνία τη 17η Σεπτεμβρίου 1939 και οι Σοβιετικοί κατέλαβαν μεγάλο μέρος της πολωνικής επικράτειας. Η Γερμανία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ την 22α Ιουνίου 1941.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή