Μακρόν – αλ Σίσι: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι αντίθετη στο Δίκαιο της Θάλασσας

Μακρόν – αλ Σίσι: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι αντίθετη στο Δίκαιο της Θάλασσας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι μίλησαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους για «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν «το σύνολο των διεθνών και Λιβύων παραγόντων στη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Εξέφρασαν τη βούλησή τους να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η πλήρης κυριαρχία της Λιβύης», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι Μακρόν και Σίσι «συμφώνησαν να δράσουν σε στενό συντονισμό στην προοπτική της διάσκεψης του Βερολίνου και για να διευκολύνουν μια αποφασιστική επανάληψη των διαλιβυκών διαπραγματεύσεων».

Οι δύο αρχηγοί κρατών αναφέρθηκαν εξάλλου στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «εκτιμούν πως το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους είναι αντίθετο στο δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το θέμα αυτό».

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι δήλωσε ότι «οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία για να βρουν μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Αιγύπτιος ηγέτης Αλ Σίσι τόνισε ότι «η στάση του Καΐρου για την κρίση στη Λιβύη είναι σαφής, καθώς εστιάζεται στην αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, στη στήριξη των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διακοπή της παράνομης ξένης παρέμβασης στις εγχώριες υποθέσεις της Λιβύης».

Παράλληλα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών αφορούσε επίσης την ενίσχυση της μεταξύ τους διμερούς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή