Γκρέτα Τούνμπεργκ: Θέλω να μορφωθώ και να είμαι απλώς μια κανονική έφηβη

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Θέλω να μορφωθώ και να είμαι απλώς μια κανονική έφηβη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

Η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα και Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2019 από το περιοδικό Time, Γκρέτα Τούνμπεργκ, έδωσε σήμερα μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Today, όπου μίλησε για την προσωπική της ζωή αλλά και τον αγώνα της για την προστασία του πλανήτη. 

Ερωτηθείσα τί θα έλεγε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αν του μίλαγε στη διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα,  η 16χρονη απάντησε: «Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα έλεγα τίποτα γιατί προφανώς δεν ακούει τους επιστήμονες και τους ειδικούς, επομένως γιατί να ακούσει εμένα; Ετσι πιθανόν δεν θα έλεγα τίποτα, θα ήταν χάσιμο χρόνου».

Η Γκρέτα είπε ακόμη ότι θεωρεί αστείες τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται και ότι ελπίζει να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή.

Μέσα στον μήνα ο Τραμπ έχει γράψει στο Twitter ότι η έφηβη χρειάζεται να κάνει διαχείριση θυμού.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι απλώς αστείες γιατί προφανώς δεν σημαίνουν τίποτα. Φαντάζομαι, φυσικά και σημαίνουν κάτι – φοβούνται τους νέους ανθρώπους που φέρνουν αλλαγές, τις οποίες δεν επιθυμούν – αλλά αυτό είναι απλώς η απόδειξη ότι πράγματι κάνουμε κάτι και ότι μας βλέπουν σαν κάποιο είδος απειλής».

Η Τούνμπεργκ βρέθηκε στο κέντρο της δημοσιότητας όταν ξεκίνησε σε ηλικία 15 ετών τον ακτιβισμό για το κλίμα απέχοντας από τα σχολικά της μαθήματα κάθε Παρασκευή για να διαδηλώνει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις ενέπνευσαν εκατομμύρια νέους να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η ίδια είπε ότι ο ακτιβισμός την έσωσε από την κατάθλιψη από την οποία έπασχε.

Συνέντευξη στο BBC έδωσε και ο πατέρας της Γκρέτα, ο Σβάντε Τούνμπεργκ, ο οποίος είπε ότι η κόρη του διαχειρίστηκε πολύ καλά «τις ψευδείς ειδήσεις, όλα τα πράγματα που ο κόσμος προσπαθεί να κατασκευάσει σε σχέση με το πρόσωπό της, το μίσος που αυτό προκαλεί» ενώ βρισκόταν στο κέντρο της διεθνούς δημοσιότητας.

«Ειλικρινά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει, αλλά τις περισσότερες φορές γελάει. Το βρίσκει ξεκαρδιστικό», είπε.

Η έφηβη ένωσε την φωνή της με ακτιβιστές έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο αυτόν τον μήνα έπειτα από τέσσερις μήνες που πέρασε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για να συμμετάσχει σε διασκέψεις για το κλίμα στη Νέα Υόρκη και στη Μαδρίτη.

«Ελπίζω να μη χρειαστεί να καθίσω για πολύ έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Ελπίζω να μη χρειαστεί άλλο να είμαι ακτιβίστρια για το κλίμα. Θέλω απλώς να είμαι όπως όλοι οι άλλοι. Θέλω να μορφωθώ και να είμαι απλώς μια κανονική έφηβη», είπε η Γκρέτα σήμερα προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο σχολείο της τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ