Νόμος η αιτία επεισοδίων στο Μαυροβούνιο

Νόμος η αιτία επεισοδίων στο Μαυροβούνιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στο Μαυροβούνιο εξαιτίας νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων, τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εκλαμβάνει ως προσπάθεια κατάσχεσης της περιουσίας της από την κυβέρνηση. Στη διαμάχη παρενέβη χθες και το Φανάρι, που, διά στόματος Οικουμενικού Πατριάρχη, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου. Η αστυνομία του Μαυροβουνίου έκανε χρήση δακρυγόνων αργά προχθές το βράδυ, για να διαλύσει δεκάδες υποστηρικτές της Εκκλησίας που διαμαρτύρονταν για τον νόμο. Διαδηλωτές στη Ζέτα, έξω από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, τραυματίζοντας τέσσερις εξ αυτών, και χρησιμοποίησαν τον κορμό ενός δένδρου για να κλείσουν για λίγο τον δρόμο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurir του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της SPC, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς, από τον οποίο ζητούσε να αποτρέψει την ψήφιση του νόμου.

Οι συγκεντρώσεις στο Μαυροβούνιο πραγματοποιήθηκαν αφού το συμβούλιο επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι από τις 620.000 κατοίκους του Μαυροβουνίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους πιστούς «να συγκεντρωθούν σε ναούς για να προσευχηθούν… και να δείξουν ότι δεν θα υποκύψουμε στο καθεστώς του Μαυροβουνίου». Σε δήλωσή της, η αστυνομία του Μαυροβουνίου κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υποκινεί βιαιότητες. Βάσει του νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να αποδείξουν ότι κατείχαν τις ιδιοκτησίες τους πριν από το 1918, όταν το Βασίλειο του Μαυροβουνίου ενώθηκε με το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, του προκατόχου της μετέπειτα Γιουγκοσλαβίας, η οποία έχει πλέον διαλυθεί. Αν δεν μπορούν να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, θα την παίρνει το κράτος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή