ΚΟΣΜΟΣ

Αγκυρα: Ο στρατός θα παραμείνει στην επαρχία Ιντλίμπ

Αγκυρα: Ο στρατός θα παραμείνει στην επαρχία Ιντλίμπ

Ο τουρκικός στρατός δεν θα εγκαταλείψει τα 12 φυλάκια που επανδρώνει στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Αμυνας. Η επίθεση του συριακού στρατού κατά της επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, έχει οδηγήσει ήδη στον εκτοπισμό περίπου 250.000 αμάχων και ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει στις 400.000 τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε με κανένα τρόπο τα 12 παρατηρητήρια όπου οι στρατιώτες μας εκπληρώνουν με ηρωισμό και αφοσίωση τα καθήκοντά τους για να διασφαλίσουν την εκεχειρία», δήλωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε εκεί», είπε ο κ. Ακάρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ενώ κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επιρροή που ασκεί στη συριακή, ώστε να πετύχει τη διακοπή της συριακής επίθεσης στην περιοχή. Ο τουρκικός στρατός διατηρεί 12 φυλάκια εντός συριακού εδάφους στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε συνάψει με τη ρωσική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος.

Υστερα από εβδομάδες έντονων βομβαρδισμών από το συριακό πυροβολικό, ο στρατός ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου μεγάλη χερσαία επίθεση στο νότιο και ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο πληθυσμός της επαρχίας Ιντλίμπ υπολογίζεται σε 3 εκατ. ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είχαν βρει εκεί καταφύγιο τους προηγούμενους μήνες προσπαθώντας να αποφύγουν τον πόλεμο. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, περισσότεροι από 235.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην επαρχία Ιντλίμπ μεταξύ 12 και 25 Δεκεμβρίου. «Το Ιντλίμπ βρίσκεται σε σημείο κατάρρευσης», τονίζει η Ρεχάνα Ζαουάρ, διευθύντρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) για τη βορειοδυτική Συρία, προσθέτοντας ότι, αν κλιμακωθεί η βία, ο αριθμός των εκτοπισμένων θα μπορούσε να ανέλθει στις 400.000.