Ανησυχία Μέρκελ για Τουρκία – Λιβύη

Ανησυχία Μέρκελ για Τουρκία – Λιβύη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν επιταχύνει την έγκριση από το Κοινοβούλιο της πρότασης για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, Γερμανία και Γαλλία εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις κινήσεις της Αγκυρας και ασκούν πιέσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι το Βερολίνο παρακολουθεί τις αναφορές γύρω από τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας στη Λιβύη «με μεγάλη ανησυχία» και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές εμπάργκο εξαγωγής όπλων.

Οπως ανακοινώθηκε εξάλλου από τη γερμανική κυβέρνηση, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για το λιβυκό πρόβλημα.

Η Γερμανία έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει τη διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη, που σκοπεύουν να συγκαλέσουν τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο εντός Ιανουαρίου, αφού θα έχει προηγηθεί συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν, στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkStream, στις 8 του μηνός.

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στο λιβυκό ζήτημα είχαν χθες και οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Αιγύπτου, Εμανουέλ Μακρόν και Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Οπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, οι δύο άνδρες τόνισαν «τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Λιβύη και κάλεσαν όλες τις πλευρές σε «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση». Επιπλέον, Μακρόν και Σίσι εκτίμησαν ότι «το πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών τους (ΑΟΖ) είναι αντίθετο προς το δίκαιο της θάλασσας» και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για το ζήτημα αυτό».

Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε χθες στο Κοινοβούλιο για έγκριση την πρότασή της για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ απέναντι στα στρατεύματα του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα τη χώρας.

Η υπερψήφιση της πρότασης αναμένεται στις αρχές του Ιανουαρίου. Ωστόσο, το σύνολο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων τάσσεται αρνητικά στην αποστολή στρατευμάτων. Ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος CHP και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποφύγει να εμπλακεί σε έναν «πόλεμο μέσω αντιπροσώπων» στη Λιβύη. Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων είναι αναγκαία προκειμένου να μη γίνει η Λιβύη «μια νέα Συρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή