Τεχνητό χιόνι στη Μόσχα για την Πρωτοχρονιά

Τεχνητό χιόνι στη Μόσχα για την Πρωτοχρονιά

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Τεχνητό χιόνι έριξαν οι Αρχές της Μόσχας στο κέντρο της πόλης ενόψει των σημερινών εκδηλώσεων για την Πρωτοχρονιά, καθώς η ρωσική πρωτεύουσα ζει τον θερμότερο Δεκέμβριο από το 1886. Η μεταφορά του χιονιού με φορτηγά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το δημοφιλέστερο tweet ήταν το αστείο πως «στη Μόσχα μπορείς να αγοράσεις τα πάντα με τον προϋπολογισμό της πόλης – ακόμη και τον χειμώνα». Mία φωτογραφία στο Instagram είχε λεζάντα, κάτω από ένα μίζερο σωρό λάσπης δίπλα στο Κρεμλίνο: «Αυτό είναι όλο το χιόνι που υπάρχει στη Μόσχα. Φυλάσσεται στην Κόκκινη Πλατεία».

Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτήν που κυριαρχεί στο συλλογικό υποσυνείδητο περί ρωσικού χειμώνα, σαν τις συνήθεις πολικές θερμοκρασίες που μεταξύ άλλων συνέβαλαν στην ήττα του Ναπολέοντα και του Χίτλερ. Ωστόσο, ένα λεπτό στρώμα χιονιού έπεσε χθες το απόγευμα στην πόλη και στη διάρκεια της εβδομάδας οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν περαιτέρω επιδείνωση. Ο επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας, Ρόμαν Βιλφάντ, είπε πως το 2019 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας. Ο ήπιος φετινός χειμώνας θεωρείται μία ακόμη απόδειξη της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της οποίας παρατηρείται λιώσιμο των πάγων σε ρυθμούς ρεκόρ στις περιοχές των πόλων. Στη λεωφόρο Τβερσκάγια, στην Κόκκινη Πλατεία και σε άλλα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας, που έχουν πεζοδρομηθεί στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, πραγματοποιήθηκαν ρίψεις χιονιού τις τελευταίες μέρες. Ανώτατος αξιωματικός του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ο Αλεξέι Νέμεριουκ, είπε για το τεχνητό χιόνι στην Τβερσκάγια πως έχει στόχο να δημιουργηθεί ένας μικρός λόφος για snowboarding ενόψει των αποψινών εκδηλώσεων. Το χιόνι παρήχθη από το σπάσιμο πάγου σε ορισμένα παγοδρόμια της Μόσχας, ειδικά στο VDNKh, ένα παλιό σοβιετικής εποχής συγκρότημα, που διαθέτει εκθεσιακά κέντρα και πάρκο ψυχαγωγίας. Ο Νέμεριουκ ανέφερε ότι οι φανατικοί snowboarders της Μόσχας απολαμβάνουν ήδη το τεχνητό χιόνι στην οδό Αρμπάτ, ένα ακόμη αξιοθέατο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στις 18 Δεκεμβρίου η θερμοκρασία στη Μόσχα έφτασε τους 5,6 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 1886. Τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, αναμένεται να κρυώσει ο καιρός και προβλέπονται σφοδρές χιονοπτώσεις. Ορισμένοι Μοσχοβίτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις προσπάθειες των Αρχών να δώσουν την αίσθηση ενός κανονικού ρωσικού χειμώνα. «Δεν είναι καθόλου εορταστικό», είπε ένας, ενώ κάποιος άλλος διαμαρτυρήθηκε πως το χιόνι έχει γίνει ήδη μπεζ ή γκρι. Στις αρχές του μήνα, ο Ρώσος μετεωρολόγος Βλαντιμίρ Σεμιόνοφ είχε δηλώσει ότι τέτοιου είδους χειμώνες είναι άμεση απόρροια της κλιματικής αλλαγής και εις το εξής θα αποτελούν όλο και συχνότερο φαινόμενο. «Για τα τελευταία 30 χρόνια η μέση θερμοκρασία τον χειμώνα στη Μόσχα αυξήθηκε κατά τέσσερις βαθμούς. Αυτό είναι πολύ. Στην ουσία περάσαμε από τον Δεκέμβριο στον Νοέμβριο», είπε.

Πάντως, το ρωσικό καλοκαίρι γνώρισε φέτος και ασυνήθιστα κρύες ημέρες. Η Διακυβερνητική του ΟΗΕ για το Κλίμα θεωρεί ότι η ανθρωπότητα πρέπει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου για να αποφύγει δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη Ρωσία. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου υπογράμμισε ότι η μέση άνοδος της θερμοκρασίας στη Ρωσία ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσον όρο. «Εχουμε ολόκληρες πόλεις στον Αρκτικό Κύκλο που είναι κατασκευασμένες πάνω σε αιώνιους πάγους. Αν αυτές αρχίσουν να λιώνουν μπορείτε να φανταστείτε τις συνέπειες για όλους μας; Πολύ σοβαρές», απάντησε. «Θα κάνουμε προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες αυτών των αλλαγών», δεσμεύθηκε. Αμφισβήτησε, ωστόσο, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι σοβαρός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή. «Να υπολογίσει κανείς πώς η σύγχρονη ανθρωπότητα επηρεάζει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή είναι εξαιρετικά δύσκολο, για να μην πω αδύνατο συνολικά», είπε χαρακτηριστικά. «Ξέρουμε ότι η ιστορία της Γης έχει περάσει από περιόδους υπερθέρμανσης και ψύχους και αυτό εξαρτάται από τις παγκόσμιες διαδικασίες του σύμπαντος».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και στη Βρετανία εκτιμάται πως ο φετινός χειμώνας είναι ο θερμότερος των τελευταίων 109 ετών. Τι πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στη βόρεια Σκωτία το θερμόμετρο έδειξε 16,8 βαθμούς Κελσίου, που είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τη συγκεκριμένη περίοδο. Ασυνήθιστα ζεστές –για Δεκέμβριο– ήταν επίσης η βορειοανατολική Αγγλία και η βόρεια Ουαλλία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες 13,3 και 11,5 βαθμών Κελσίου αντιστοίχως.