«Στρατηγικά κέρδη στη Λιβύη»

«Στρατηγικά κέρδη στη Λιβύη»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε χθες αποφασισμένος να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη και προανήγγειλε επιθετικές κινήσεις ως προς την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσβλέποντας σε «στρατηγικά οφέλη» από τις συμφωνίες που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι τα δύο μνημόνια (το ένα για την ασφάλεια και το άλλο για τις ΑΟΖ) «έφεραν κέρδη μεγάλης στρατηγικής σημασίας» για τη χώρα του. «Τα σχέδια που αποσκοπούσαν στον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο αναχαιτίστηκαν τελειωτικά», προσέθεσε, παραπέμποντας στις συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση και τη μεταφορά των υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια, κατέστησε σαφές ότι η απόφασή του για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι αμετάκλητη: «Η πλήρης υλοποίηση αυτών των συμφωνιών θα διευκολυνθεί από την υποστήριξη που θα προσφέρουμε στη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης», τόνισε σχετικά.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, για να δώσει το πράσινο φως στην αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, όπως εισηγείται η κυβέρνηση Ερντογάν. Η πρόταση αναμένεται να εγκριθεί από το σώμα, καθώς και τα δύο κυβερνητικά κόμματα (το ΑΚΡ του Ερντογάν και το εθνικιστικό ΜΗΡ, που συνεργάζεται μαζί του) θα την υπερψηφίσουν. Αντίθετα, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δηλαδή το κεμαλικό CHP, το φιλοκουρδικό HDP και το εθνικιστικό iYi, θα καταψηφίσει την πρόταση, απορρίπτοντας την εμπλοκή της Τουρκίας σε έναν χαώδη εμφύλιο πόλεμο, 2.000 χλμ. μακριά από τη χώρα. Ιδιαίτερα το CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι θα φέρει τη  βασική ευθύνη «αν χυθεί μουσουλμανικό αίμα» στη Λιβύη και τον κάλεσε να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματική επίλυση της κρίσης, χωρίς να ταυτίζεται με ένα από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος διεξήγε έκτακτη σύνοδο σε επίπεδο αντιπροσώπων, στο Κάιρο, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη ύστερα από τις απειλές της Τουρκίας να επέμβει. Την πρωτοβουλία για τη σύνοδο είχε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη», τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Αίγυπτο».

Τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δέχθηκε στο Κάιρο τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στο λιβυκό Κοινοβούλιο και αντιμάχονται την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ. Ο Χαφτάρ κάλεσε τις αραβικές χώρες να τον στηρίξουν και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα αναχαιτίσουν με κάθε τρόπο ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση.

Υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός και της έναρξης διαπραγματεύσεων για την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη τάχθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εξάλλου, η γαλλική εφημερίδα Le Monde εκφράζει στο κύριο άρθρο της την ανησυχία της για ενδεχόμενη ρωσοτουρκική συμφωνία συγκυριαρχίας στη Λιβύη, κατά το πρότυπο της Συρίας, κάτι που θα απειλούσε να περιθωριοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που μετατρέπεται σε «πυριτιδαποθήκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή