Σύνδεση προσφυγικού με χρηματοδότηση

Σύνδεση προσφυγικού με χρηματοδότηση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωβουλευτές από αρκετά κόμματα υποστηρίζουν την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, τα κράτη-μέλη της Ενωσης που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους να λαμβάνουν λιγότερους πόρους από τον επόμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και άλλες χώρες επιμένουν ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι θα πρέπει να δίνονται υπό τον όρο ότι το κράτος-μέλος θα εφαρμόζει τις βασικές αρχές της Ε.Ε. Ωστόσο, από πολιτικής άποψης δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποδεχθούν τη σύνδεση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και εφαρμογής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

«Δεν γίνεται να υπάρχει μια Ε.Ε. στην οποία να επιβραβεύεται κάποιος για έλλειψη αλληλεγγύης», λέει στο περιοδικό Spiegel ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ερικ Μάρκαρντ. «Θα πρέπει να είναι κάποιος αλληλέγγυος, εφόσον επιθυμεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από την Ε.Ε.», προσθέτει, καθώς σε σύντομο διάστημα θα ξεκινήσουν οι επίπονες διαπραγματεύσεις των «27» για τον καθορισμό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027.

Στο στόχαστρο της πρότασης Ασελμπορν βρίσκονται χώρες που επιμένουν να μη δέχονται να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους ούτε έναν πρόσφυγα ούτε καν ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, όπως ζήτησε –εις μάτην– πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη-μέλη. «Οσοι δεν λαμβάνουν μέρος (στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος), θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από την ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», σημειώνει στο Spiegel και η Μπριγκίτ Σίπελ, ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Ομως η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιθυμεί την εξεύρεση συναινετικής λύσης, λέγοντας στο Spiegel ότι «δεν πρόκειται να επιλύσουμε το πρόβλημα αν προσπαθήσουμε να εξαναγκάσουμε με τη βία μεμονωμένα κράτη-μέλη να πράξουν κάτι». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή