Στην τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Στην τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, αναμένεται να συζητήσει σήμερα και να ψηφίσει σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς του το τουρκικό κοινοβούλιο, έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η κυβέρνηση της Τρίπολης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην στείλει στρατιώτες στη Λιβύη αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης και οπισθοχωρήσουν.

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο… μπορεί να δούμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική στάση και να πουν “οκ, αποσυρόμαστε, σταματάμε τις επιθέσεις”», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο Φουάτ Οκτάι.

«Τότε, γιατί να πάμε εκεί;».

Όπως είπε ακόμη ο ίδιος, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

Η Άγκυρα έχει ήδη προμηθεύσει με στρατιωτικό εξοπλισμό την κυβέρνηση της Τρίπολης, παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που έχει δει το Reuters, και έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν λάβει υποστήριξη από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Ακάρ: Η Κύπρος είναι εθνικό μας ζήτημα

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε μονάδες του τουρκικού στρατού στην Συρία, της αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και του Ναυτικού στην Τραπεζούντα και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι οι τούρκικες ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειες τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή