Προς «ισότιμη» σχέση Ρωσίας – NATO

Προς «ισότιμη» σχέση Ρωσίας – NATO

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το νέο πλαίσιο μεταψυχροπολεμικής συνεργασίας του NATO με τη Ρωσία, το οποίο θα εξασφαλίζει στη Μόσχα ισότιμη φωνή «σε ορισμένες περιπτώσεις», στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ατλαντική Συμμαχία, και το οποίο μένει να αποσαφηνιστεί περαιτέρω, συζήτησαν χθες επί δίωρο, ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον με τον Ρώσο υπουργό Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ.

Διευκρίνιση

«Δεν μιλάμε για ένταξη της Ρωσίας στο NATO», διευκρίνισε χθες ο κ. Ρόμπερτσον και «ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να σταθεί στην ουρά, για να γίνει μέλος του». Πράγματι, νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε στο Κρεμλίνο -όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Τζόρτζ Ρόμπερτσον- ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να ενταχθεί στο NATO, επιθυμεί όμως στενότερη σχέση με τη Συμμαχία «στην έκταση που και αυτή είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο».

Η συστράτευση της Μόσχας στη διεθνή αντιτρομοκρατική εκστρατεία, που διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, έφερε τη Ρωσία πιο κοντά από ποτέ στη Δύση, η οποία φαίνεται ότι τείνει τώρα «ευήκοον ους» στα ρωσικά αιτήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξέλιπαν οι μεταξύ τους διαφορές, όπως είναι οι αντιρρήσεις της Μόσχας για τα αμερικανικά σχέδια κατασκευής αντιπυραυλικής ασπίδας, ή η διεύρυνση του NATO προς τη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη.

Λίγο πριν από την άφιξη του κ. Ρόμπερτσον στη Μόσχα, την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης είχε δηλώσει ότι η Ρωσία διεκδικεί «δικαίωμα λόγου», στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, ζητώντας έτσι την «αμοιβή» της για όσα προσέφερε σ’ αυτήν, στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας. Οπως επανειλημμένως έχει καταστήσει σαφές, «η Μόσχα είναι έτοιμη για συνεργασία σε ισότιμη βάση», επανέλαβε χθες ο Σεργκέι Ιβανόφ, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Κατόπιν αυτού, ο κ. Ρόμπερτσον αποκάλυψε τις λεπτομέρειες ενός πακέτου πέντε προτάσεων του Τόνι Μπλερ για στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα. H συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, στο οποίο λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, με δικαίωμα λόγου και ενδεχομένως ακόμη και βέτο είναι μόνο μία από τις προτάσεις. O κ. Ρόμπερτσον δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι το δικαίωμα λόγου για τη Μόσχα υπονοεί και το δικαίωμα βέτο «σε ορισμένες» -πάντα-«περιπτώσεις».

Η αρχή

Ο κ. Ιβανόφ έκρινε «θετικές» τις προτάσεις και εξέφρασε την καταρχήν συμφωνία της Μόσχας με αυτές. Ωστόσο τόσο αυτός όσο και ο κ. Ρόμπερτσον υπογράμμισαν ότι οι χθεσινές συνομιλίες δεν ήταν παρά η αρχή μιας μακράς διαδικασίας, η οποία θα απαιτήσει παράλληλα τη στροφή της υφιστάμενης νοοτροπίας στις ένοπλες δυνάμεις και τους στρατηγούς των δύο πλευρών. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν επανειλημμένως ότι η κοινή δράση εναντίον της τρομοκρατίας έφερε τις δύο πλευρές πιο κοντά και δεν πρέπει να χάσουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μετά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διασύνδεση Τσετσένων με τρομοκρατία

Σαφείς υπαινιγμούς για διασυνδέσεις των Τσετσένων ανταρτών με τη διεθνή τρομοκρατία έκανε, χθες, ο γενικός γραμματέας του NATO Τζορτζ Ρόμπερτσον, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία.

«Τους τελευταίους μήνες, για προφανείς λόγους, είμαστε πολύ πιο ανήσυχοι για τις διασυνδέσεις που οι Τσετσένοι ενδέχεται να έχουν με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο κ. Ρόμπερτσον σε ομιλία του ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στην πόλη Βολγογκράντ. «Εχουμε ζητήσει από τους Τσετσένους να μας αποκαλύψουν αυτές τις διασυνδέσεις», προσέθεσε ο κ. Ρόμπερτσον, δραττόμενος ωστόσο της ευκαιρίας να αναφερθεί και στις ανησυχίες της Δύσης, όχι τόσο για τους ρωσικούς στόχους στην Τσετσενία, όσο για τα μέσα που χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματά τους σε αθώους πολίτες.

Υστερα από 25 μήνες πολέμου στην Τσετσενία, αλλά και την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου, οι δυτικές κυβερνήσεις παρακολουθούν με μεγαλύτερη πλέον προσοχή τις εκεί εξελίξεις, δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή