Μεγάλο κύμα Σύρων προσφύγων φοβάται ο Ερντογάν

Μεγάλο κύμα Σύρων προσφύγων φοβάται ο Ερντογάν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα Σύρων προσφύγων, αυτή τη φορά από τη βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ, βρίσκεται η Τουρκία, τόνισε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας κριτική στους ηγέτες της Δύσης για την απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να δεχθούν την πρόταση της Αγκυρας για δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία.

«Αυτή τη στιγμή, γύρω στους 200.000 με 250.000 πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα σύνορά μας. Προσπαθούμε να τους εμποδίσουμε παίρνοντας κάποια μέτρα, αλλά δεν είναι εύκολο: άνθρωποι είναι και αυτοί», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια των πόλεων, στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας. Προσέθεσε, δε, ότι σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία δεν πρόκειται να ορθώσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων από τη γειτονική της Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ ξεκίνησαν, υπό την κάλυψη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ένα νέο κύμα επιθέσεων με στόχο τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ιντλίμπ, τελευταίας μεγάλης περιοχής της χώρας που εξακολουθεί να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες, κυρίως τζιχαντιστές.

Την πρώτη ημέρα του καινούργιου χρόνου, οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από πυραύλους του συριακού πυροβολικού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ερημες πόλεις

Σε έκθεσή του για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε ότι η πόλη Μααράτ αλ Νουμάν και οι αγροτικές περιοχές γύρω από αυτήν έχουν ερημωθεί εξαιτίας των βομβαρδισμών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τον βαρύ χειμώνα καθιστούν εφιαλτική την κατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι κατευθύνονται είτε προς την Τουρκία είτε προς περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός στον συριακό Βορρά, όπως οι πόλεις του Αφρίν και του Αλ Μπαμπ. Ηδη, η Τουρκία φιλοξενεί στα εδάφη της 3,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, κάτι που αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο προσφυγικό πληθυσμό στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή