Επίδειξη δύναμης στη Βαγδάτη από το Ιράν

Επίδειξη δύναμης στη Βαγδάτη από το Ιράν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης από την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, τα μέλη των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών ομάδων. Επί δύο ημέρες είχαν σπάσει την περίμετρο της αμερικανικής πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για επίθεση αμερικανικών δυνάμεων κατά σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας την περασμένη εβδομάδα και αναγκάζοντας την Ουάσιγκτον να αποστείλει στη Βαγδάτη στρατιωτικές ενισχύσεις και να απειλήσει την Τεχεράνη με αντίποινα.

Η επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας από ιρανικές σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν δείχνει ανάγλυφα την αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Δείχνει ακόμη το μέγεθος της επιρροής που ασκεί η Τεχεράνη, επί δεκαετίες ο μεγαλύτερος εχθρός της Βαγδάτης στην περιοχή, καθώς κατάφερε να οργανώσει την επίθεση κατά της πρεσβείας σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ιράν ότι ενορχήστρωσε την επίθεση των παραστρατιωτικών.

Οι διαδηλωτές διέσπασαν την περίμετρο, αλλά δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο κυρίως συγκρότημα της αμερικανικής πρεσβείας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψη στην Ουκρανία και στην Κύπρο εξαιτίας της επίθεσης. «Θα πληρώσουν πολύ υψηλό τίμημα. Δεν πρόκειται περί προειδοποίησης, αλλά περί απειλής. Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος», έγραψε ο κ. Τραμπ στις 31 Δεκεμβρίου στο Twitter, αναφερόμενος στην ιρανική κυβέρνηση. Η Τεχεράνη αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποίησε με τη σειρά της ότι θα απαντήσει χωρίς δισταγμό σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ.

Η αφορμή για την επικίνδυνη κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, που έφεραν στη μνήμη την επίθεση Λίβυων παραστρατιωτικών κατά του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάλη το 2012, με κατάληξη τη δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή, ήταν οι διαρκείς επιθέσεις της φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Καταΐμπ Χεσμπολάχ κατά αμερικανικών δυνάμεων, που τελικά οδήγησαν, την περασμένη εβδομάδα, στον θάνατο Αμερικανού εργολάβου. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να απαντήσει την Κυριακή με αεροπορικές επιθέσεις κατά μελών της Καταΐμπ Χεσμπολάχ, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο 25 μελών της οργάνωσης. Το Ιράν έσπευσε να εκμεταλλευθεί το γεγονός και να καταφέρει να στρέψει την οργή των Ιρακινών από την Τεχεράνη, την οποία κατηγορούν επί μήνες για εμπλοκή στις ιρακινές υποθέσεις, στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή