Αυστρία: Κυβέρνηση με… λίγο πράσινο

Αυστρία: Κυβέρνηση με… λίγο πράσινο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού επετεύχθη χθες μεταξύ των Αυστριακών συντηρητικών και του κόμματος των Πρασίνων. Η συμφωνία προβλέπει τη νομοθετική απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τα κορίτσια μέχρι και 14 ετών στα αυστριακά σχολεία και την προληπτική κράτηση για δυνητικά επικίνδυνους μετανάστες, όπως αποκαλύπτουν χθεσινά δημοσιεύματα.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος της «σκληρής στάσης» του συντηρητικού πρώην καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση και στο «πολιτικό Ισλάμ», με στόχο τον κατευνασμό της εκλογικής βάσης του κόμματός του, αλλά και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, που απογοητεύθηκαν από την ανικανότητα της κυβερνητικής ακροδεξιάς. Ο συνασπισμός μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς και των ακροδεξιών του Κόμματος των Ελευθέρων κατέρρευσε τον περασμένο Μάιο.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και ο επικεφαλής των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, είπαν ότι η μεταξύ τους τελική συμφωνία προβλέπει την ανάδειξη του Κουρτς στον θώκο του καγκελαρίου και την είσοδο των Πρασίνων στην κυβέρνηση με χαρτοφυλάκια τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών. Είναι η πρώτη φορά που οι Πράσινοι θα συμμετάσχουν σε αυστριακή κυβέρνηση. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το κόμμα ανέφερε ότι θα ωθήσει την κυβέρνηση Κουρτς προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ανακοινώνοντας την υιοθέτηση «οικολογικών μέτρων στο φορολογικό σύστημα».

Η συμφωνία προβλέπει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία για κορίτσια ηλικίας κάτω των 14 ετών, από τα 10 έτη που ήταν μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι Πράσινοι αποδέχθηκαν την απαίτηση του εντολοδόχου καγκελαρίου Κουρτς για υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου μέτρου της προληπτικής κράτησης δυνητικά επικίνδυνων ατόμων, ακόμη και αν αυτοί δεν έχουν διαπράξει ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του Κουρτς με την Ακροδεξιά είχε προτείνει το μέτρο αυτό μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από δράστη αιτούντα ασύλου, τον Φεβρουάριο.

«Πολύ τιρκουάζ και λίγο πράσινο» τιτλοφόρησε χθες το πρωτοσέλιδό της η ταμπλόιντ εφημερίδα Kronen Zeitung, αναφερόμενη στα χρώματα των κομμάτων του άρτι σχηματισθέντος κυβερνητικού συνασπισμού. Στο σχετικό άρθρο της, η εφημερίδα εκτιμά πως το σχέδιο νόμου για προληπτική κράτηση «επικίνδυνων ατόμων» στοχεύει τους πρόσφυγες και αποτελεί προσπάθεια του Κουρτς για προσέγγιση των ψηφοφόρων της Ακροδεξιάς.

Εάν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο ψηφισθεί, πολλοί ψηφοφόροι των Πρασίνων αναμένεται να εγκαταλείψουν το κόμμα. Τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού απομένει να εγκρίνει το Σάββατο το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των Πρασίνων, ανώτατο κομματικό όργανο του οικολογικού κόμματος. Παρότι ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου θα καταψηφίσουν τη συμφωνία συνασπισμού, το μεταναστευτικό και το ζήτημα της ασφάλειας αναμένεται να αποτελέσουν μόνιμη πηγή τριβών μεταξύ των μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων.

Παρότι ο Κουρτς επέμεινε στη διατήρηση της σκληρής γραμμής του απέναντι στους μετανάστες και τους αιτούντες ασύλου, οι Πράσινοι κάλεσαν σε δημοσιονομική μεταρρύθμιση με στόχο την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της αύξησης της τιμής των προϊόντων αυτών, αλλά χωρίς την επιβολή νέου φόρου άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή