Γαλλία: Ρεκόρ διαρκείας έσπασε η απεργία των σιδηροδρομικών

Γαλλία: Ρεκόρ διαρκείας έσπασε η απεργία των σιδηροδρομικών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στην 29η ημέρα εισήλθε χθες η απεργία των Γάλλων σιδηροδρομικών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ξεπερνώντας σε διάρκεια τις ιστορικές απεργίες της δεκαετίας του 1980. Η πανεθνική κινητοποίηση κατά των σχεδίων της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ριζική αναθεώρηση του απαρχαιωμένου συνταξιοδοτικού συστήματος ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ χθες οι απεργοί έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ διάρκειας απεργίας, το οποίο κατείχαν οι σιδηροδρομικοί της SNCF από το 1986-87. Οι απεργίες του φετινού Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει παράλυση στο δίκτυο σιδηροδρόμων της χώρας, αλλά και στο μετρό της πρωτεύουσας, την περίοδο των γιορτών.

Την Πέμπτη, η SNCF ανακοίνωσε ότι μόλις το ήμισυ των διάσημων συρμών υπερταχείας κυκλοφορίας TGV θα εκτελούσαν δρομολόγια. Στο Παρίσι, μόνο δύο γραμμές του μετρό, που λειτουργούν χωρίς μηχανοδηγούς, δούλευαν χθες κανονικά, με το υπόλοιπο δίκτυο να υπολειτουργεί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας. Τα συνδικάτα προετοιμάζονται την ερχόμενη εβδομάδα για νέες κινητοποιήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι συνομιλίες της κυβέρνησης με εκπροσώπους των συνδικάτων αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αυξάνοντας το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 64 έτη, από 62 που είναι σήμερα. Στο μεταξύ, με χρήση δακρυγόνων επιχείρησε χθες η αστυνομία να απομακρύνει απεργούς, οι οποίοι είχαν αποκλείσει μηχανοστάσιο των λεωφορείων στα προάστια. Αργότερα, η αστυνομία έκανε πάλι χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν παράνομη συγκέντρωση και πορεία στη λεωφόρο της Οπερας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή