ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμικό γεγονός» για την παγκόσμια οικονομία η μετωπική ΗΠΑ – Ιράν

int22081624

Σε εύθραυστο περιβάλλον απειλεί να θέσει ξανά την παγκόσμια οικονομία η ακραία όξυνση στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις μετά την εξόντωση του ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης.

Στο «άκουσμα» της αεροπορικής επιδρομής και της εκβάσεώς της στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οι αγορές αντέδρασαν με την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ να αγγίζει στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Το ποσοστό αύξησης (4%) είναι το μεγαλύτερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τις αεροπορικές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Παρότι δεν επλήγησαν εγκαταστάσεις παραγωγής, η εξόντωση ενός από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του Ιράν εντείνει τους φόβους για μετωπική, στρατιωτική αντιπαράθεση Ιράν – ΗΠΑ με πιθανότητα ντόμινο σε όλη τη περιοχή, σχολιάζει το Bloomberg.

«Πρόκειται για ένα σεισμικό γεγονός στην περιοχή» εκτιμά o Τζέϊσον  Μπόρντοφ, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, και νυν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τακτική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» στις σχέσεις  ΗΠΑ – Ιράν μπορεί να  εκτραπεί εκτός ορίων. «Η απάντηση του Ιράν θα είναι άγρια και αιματηρή. Και σίγουρα μπορεί να περιλαμβάνει επιθέσεις σε ενεργειακές  υποδομές», αναφέρει.

Με «βουτιά» ξεκίνησαν οι δείκτες της Wall Street,  καθώς οι επενδυτές φοβούνται κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones 210 points, ο Standard & Poor’s 500 υποχωρεί κατά 0.6%, υποχωρώντας κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής των μετοχών των αεροπορικών εταιριών που φοβούνται υψηλότερες τιμές καυσίμων. Κατά 0,6% υποχωρούσε και ο δείκτης Nasdaq.

Αντιθέτως οι μετοχές των εταιριών οπλικών συστημάτων, όπως της Lockheed Martin και της Northrop Grumman σημείωναν τη μεγαλύτερη άνοδο στον S&P 500, με κέρδη άνβω του 3% μετά την επίθεση.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ενδοσυνεδριακά οι απώλειες ξεπερνούσαν το 2% για να περιοριστούν σημαντικά προς το κλείσιμο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 920,09 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,14%.