«Κονσέρβα» η θεαματική επίδειξη για το νέο έτος στη Σαγκάη

«Κονσέρβα» η θεαματική επίδειξη για το νέο έτος στη Σαγκάη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαιρετικά εντυπωσιακή επίδειξη μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων (drones), που σηματοδότησε την έλευση του νέου έτους στη Σαγκάη, ήταν εντελώς παραπλανητική, καθώς επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα «βίντεο-ψυγείο» και είχε μαγνητοσκοπηθεί πολλές ημέρες νωρίτερα. Σίγουρα, το θέαμα των drones να πετούν σε σχηματισμό πάνω από την πόλη ενθουσίασε τους τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Σαγκάη, διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν είδαν απολύτως τίποτα.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την επίδειξη παραδέχθηκε στο BBC ότι το θέαμα που μεταδόθηκε την παραμονή είχε μαγνητοσκοπηθεί στις 28 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια γενικής δοκιμής. Το εντυπωσιακό βίντεο αναμεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Το βίντεο δείχνει την απογείωση των drones με φόντο τoν εντυπωσιακό ορίζοντα της συνοικίας της πόλης, Πουντόνγκ. Στη συνέχεια, τα αεροπλάνα μετασχηματίζονται σε πυροτεχνήματα και σε έναν δρομέα, ενώ καταλήγουν σχηματίζοντας το 2020 και κάποιους κινεζικούς χαρακτήρες στον νυχτερινό ουρανό. Το βίντεο χαιρετίστηκε από τον διεθνή Τύπο ως μια εξαιρετικά σύγχρονη προσέγγιση, αλλά και ως φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση έναντι των συμβατικών πυροτεχνημάτων.

«Κονσέρβα» η θεαματική επίδειξη για το νέο έτος στη Σαγκάη-1

Τους σχηματισμούς των drones στον ουρανό της Σαγκάης τους είδαν όλοι εκτός από όσους… ήταν εκεί.

Μετά τις καταγγελίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στην περιοχή, ότι δεν είδαν απολύτως τίποτα, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικοινώνησε με τους διοργανωτές της επίδειξης, την εταιρεία Yihang Bailu, η οποία παραδέχθηκε ότι τα πάντα είχαν μαγνητοσκοπηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα. Ο διευθυντής της, μάλιστα, επισήμανε ότι όλα –και η μεγάλη «απάτη»– είχαν προγραμματιστεί από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Shanghai Dragon Television, προκειμένου να μεταδοθούν οι εντυπωσιακές σκηνές σε ολόκληρη την υφήλιο.

Πολλοί, βέβαια, διόλου δεν ενοχλήθηκαν που η επίδειξη της Σαγκάης ήταν «κονσέρβα», καθώς ακόμα και έτσι παρέμενε ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό θέαμα. Αλλοι υποστήριξαν ότι καλά έκαναν οι κινεζικές αρχές, καθώς απέφυγαν έτσι τον κίνδυνο ατυχήματος, αλλά και συνωστισμού. Η Σαγκάη διοργανώνει «περιορισμένες» πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις μετά το 2014, όταν εξαιτίας του συνωστισμού βρήκαν τον θάνατο 40 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή