Επικίνδυνο ταξίδι πλατφόρμας στη Νορβηγία

Επικίνδυνο ταξίδι πλατφόρμας στη Νορβηγία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της νορβηγικής πετρελαϊκής εταιρείας Statoil λύθηκε από το ρυμουλκό σκάφος που τη μετέφερε και ξεκίνησε το μοναχικό ταξίδι της στη Θάλασσα της Νορβηγίας, παρασυρόμενη από τα ρεύματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Κρίστοφερ Χέτλαντ, πάνω στην πλατφόρμα Byford Dolphiβρίσκονταν 71 μέλη του πληρώματος, όταν λύθηκαν οι κάβοι δυτικά του Τροντχάιμ. Τα 17 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στη στεριά, ενώ οι υπόλοιποι 54 βρίσκονται σε καλή κατάσταση. «Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη ή κρίσιμη. Οι άνδρες που παραμένουν στην πλατφόρμα δεν θα μεταφερθούν, τουλάχιστον επί του παρόντος».

Σύμφωνα με τη Statoil, η πλατφόρμα διαθέτει το δικό της προωθητικό σύστημα και τώρα κινείται με ταχύτητα 1,3 κόμβων στην περιοχή του Χλάλτεν Μπανκ. H πορεία της είναι τέτοια ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσής της πάνω στις διάφορες εγκαταστάσεις της περιοχής. Πάντως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς, με χιονόπτωση και κύματα που φτάνουν τα 7,7 μέτρα. Πρώτο μέλημα της Statoil θα είναι η μεταφορά νέων κάβων πρόσδεσης πάνω στην πλατφόρμα. «Προσπαθούμε τώρα να κατασκευάσουμε νέα σημεία πρόσδεσης. Αναμένουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Πάντως, πολλά σκάφη ακολουθούν σαν σκιά την πλατφόρμα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να την προσεγγίσουν ελικόπτερα.

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Μία σημαντική δικαστική ετυμηγορία απέσπασε η γερμανική κυβέρνηση, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και τον ρόλο της χώρας στο NATO, χωρίς να συμβουλεύεται το Κοινοβούλιο. Το σώμα απέρριψε την προσφυγή τού πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν παρανόμησε, όταν παρέκαμψε το 1999 το Μπούντεσταγκ και υποστήριξε τη συμφωνία του NATO, η οποία επέτρεψε στη Συμμαχία την εμπλοκή σε τρίτες χώρες. O καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ χαιρέτισε την απόφαση, η οποία σχεδόν συνέπεσε χρονικά με την ψήφο εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα, όταν λίγο έλειψε να ανατραπεί η κυβέρνησή του, λόγω της κινητοποίησης 3.900 Γερμανών στρατιωτών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή