Η Τεχεράνη απαντά στον Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σθένος να χτυπήσουν το Ιράν

Η Τεχεράνη απαντά στον Τραμπ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν το σθένος να χτυπήσουν το Ιράν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις απειλές του τελευταίου να πλήξει 52 θέσεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, τονίζοντας ότι «η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου».

«Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (…) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου», γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εξάλλου, δριμεία επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι έχει ορίσει 52 στόχους στο Ιράν τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη.

«Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης με κοστούμι» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter o Μοχάμεντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί.

«Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι κανείς δεν μπορεί να νικήσει το "Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό"», έγραψε ο Τζαχρομί.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής του στρατού στο Ιράν δήλωσε σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ότι «οι ΗΠΑ στερούνται του σθένους για στρατιωτική αναμέτρηση με το Ιράν».

«Σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση, την οποία δεν θεωρώ ότι οι Αμερικανοί έχουν το σθένος να υλοποιήσουν, εκεί θα γίνει ξεκάθαρο που ανήκουν οι αριθμοί πέντε και δύο», είπε ο Αμπντολραχίμ Μουσαβί, απαντώντας στον Τραμπ για τους 52 στόχους. 

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση, από τον αμερικανικό στρατό, του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της επίλεκτης «Δύναμης Αλ Κουντς» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, οδήγησε σε δραματική κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η ιρανική ηγεσία έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» από την πλευρά των ΗΠΑ και ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, απειλώντας με σκληρή απάντηση τους «εγκληματίες», ενώ έσπευσε να διορίσει αμέσως νέο διοικητή της «Δύναμης Αλ Κουντς» τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Γκαανί, μέχρι χθες υποδιοικητή του σώματος. Οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις και των ηγετών των Ιρακινών σιιτών, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί έκανε λόγο για «δολοφονία» επί ιρακινού εδάφους, που συνιστά «τεράστια παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας», αλλά και παραβίαση των όρων για την παραμονή περίπου 5.200 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή