Ιράκ: Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα ψήφισε το κοινοβούλιο

Ιράκ: Αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα ψήφισε το κοινοβούλιο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή απόφαση με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το αίτημα συνδρομής προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον απόηχο της κλιμακούμενης έντασης που πυροδότησε η εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τον αμερικανικό στρατό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ και για την διασφάλιση του κρατικού μονοπωλίου επί των όπλων. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ υπολογίζεται ότι αριθμούν περίπου 5.000 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό σε ιρακινό έδαφος, κυρίως σε ρόλο συμβούλων. 

Την ίδια στιγμή, με την κρίση στις σχέσεις Τεχεράνης – Ουάσιγκτον να κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύρραξη επί ιρακινού εδάφους, συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν «τους δύο κατακτητές, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παράλληλα με την αναζωπύρωση του αντιαμερικανικού αισθήματος στη χώρα, αποτέλεσμα της δολοφονίας Σουλεϊμανί, οι απειλές των φιλοϊρανικών παρατάξεων και πολιτοφυλακών εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών και διπλωματών έριξαν νερό στο μύλο των διαδηλωτών, οι οποίοι εδώ και τρεις μήνες διαμαρτύρονται για την «υποταγή» της Βαγδάτης στην Τεχεράνη και το γεγονός ότι το Ιράκ χρησιμοποιεί τους Ιρακινούς πολιτοφύλακες για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Βαγδάτη

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σουλεϊμανί και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ