Κουντούζ: ναυάγησαν οι συνομιλίες, τώρα μιλούν τα όπλα

Κουντούζ: ναυάγησαν οι συνομιλίες, τώρα μιλούν τα όπλα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επισφαλείς ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων φατριών που συνθέτουν το αφγανικό μωσαϊκό, η ασυνεννοησία και η σύγχυση ήρθαν για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια, με αφορμή την παράδοση του Κουντούζ, όπου χθες το βράδυ μαίνονταν οι μάχες μεταξύ Βόρειας Συμμαχίας και Ταλιμπάν, κατά μία εκδοχή στο κέντρο της πόλης λόγω της αντίστασης που προέβαλλαν οι σκληροπυρηνικοί.

Νωρίτερα, βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από την παράδοση εκατοντάδων Ταλιμπάν έξω από την πόλη, την οποία συνέχισαν να εγκαταλείπουν οι άμαχοι, έντρομοι μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν μάρτυρες σφαγής μεταξύ Ταλιμπάν και ξένων μαχητών, οπαδών του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως συνέβη προ τριημέρου. Χθες, εξάλλου, την κατάρρευση της συμφωνίας για την παράδοση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας.

Την αντίθεσή του προς τη συμφωνία η οποία επιτρέπει στους Ταλιμπάν να διαφύγουν, εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. «Ελπίζω ότι είτε θα σκοτωθούν είτε θα συλληφθούν αιχμάλωτοι», είπε επιτείνοντας με την έμμεση αυτή οδηγία τη σύγχυση.

Το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων, τις οποίες διεξήγαγαν στο Μαζάρ ι Σαρίφ ο Ουζμπέκος πολέμαρχος Ρασίντ Ντοστούμ και ο μουλάς Φαϊζάλ, διοικητής των Ταλιμπάν στο Κουντούζ, ανακοινώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης. Την πληροφορία για την παράδοση των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε αργότερα και εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας στην πρεσβεία της στο Ντουσάνμπε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών της Συμμαχίας, Γιουνούς Κανούνι, διέψευσε τα περί συμφωνίας και ανακοίνωσε την προέλαση των δυνάμεων της Συμμαχίας, προβλέποντας ότι αυτές σήμερα θα έχουν διασφαλίσει τον έλεγχο του Κουντούζ. O κ. Κανούνι απέδωσε το ναυάγιο της συμφωνίας, την οποία με ενθουσιασμό είχε αναγγείλει ο στρατηγός Ντοστούμ, βέβαιος ότι στη συνέχεια θα επιτύχει και την παράδοση του Κανταχάρ, στους απαράδεκτους όρους που έθεσαν οι Ταλιμπάν, κυρίως στην απαίτησή τους να παραδοθούν σε μία μόνον ομάδα της Βόρειας Συμμαχίας. «Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, αλλά δεν έχουν σκοπό να παραδοθούν. Εμείς προσπαθήσαμε, αλλά δεν έχουμε πλέον άλλη λύση από την προέλαση», είπε.

Χθες το βράδυ, άλλος πολέμαρχος της Βόρειας Συμμαχίας, ο Ατα Μοχάμεντ, δήλωσε ότι επήλθε συμφωνία για την παράδοση των Ταλιμπάν στη διάρκεια διαπραγματεύσεων με διοικητές τους, ενώ ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε την ανάπτυξη 5.000 ανδρών της Βόρειας Συμμαχίας στο Κουντούζ το Σάββατο, προκειμένου να «πάμε στο Κουντούζ» είπε ένας διοικητής τεθωρακισμένων, ενώ σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν, προφανώς ξένοι, εξαπέλυσαν την πρώτη τους επίθεση με όλμους ύστερα από ημέρες ανάπαυλας.

Δημοσιογράφοι του Ρόιτερς ανέφεραν συγκέντρωση μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας ανατολικά του Κουντούζ και συνεχείς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, βόμβα έπληξε σπίτι δεκατετραμελούς οικογένειας. Διασώθηκαν μόνον ο πατέρας και ένα από τα παιδιά.

Παράγοντες της Βόρειας Συμμαχίας συνέχισαν χθες να αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην παράδοση του Κουντούζ σε Αραβες, Τσετσένους και Πακιστανούς της Αλ Κάιντα, οι οποίοι δεν θέλουν να παραδοθούν, ανθίστανται λυσσαλέα και σύμφωνα με πληροφορίες έσφαξαν τους Ταλιμπάν που ήθελαν να παραδοθούν. H αριθμητική αντιστοιχία είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις 3.000 έως 9.000 ξένοι και γύρω στους 10.000 Αφγανούς. O εκπρόσωπος της Συμμαχίας στο Ντουσάνμπε δήλωσε χθες ότι θα επιτραπεί στους Αφγανούς Ταλιμπάν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά όχι στους ξένους. «Καλύτερη λύση είναι ο αφοπλισμός τους και η αιχμαλωσία», δήλωσε χθες ο Αμερικανός εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας κατά των Ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, όπου ο στρατηγός Μουσάραφ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των Πακιστανών μαχητών στο Κουντούζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή