Ερντογάν: Διεθνώς πανίσχυρη η ΜΙΤ

Ερντογάν: Διεθνώς πανίσχυρη η ΜΙΤ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ρόλο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ εξήρε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζοντας το νέο, τεράστιο αρχηγείο της στην Αγκυρα. Η ΜΙΤ έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες σε αποστολές ανά τον κόσμο, στη Συρία, στο Ιράκ και πιο πρόσφατα στη Λιβύη, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Πλέον, η ΜΙΤ θεωρείται διεθνώς πανίσχυρη και σεβαστή εθνική υπηρεσία πληροφοριών και πολλές χώρες επαινούν τις δραστηριότητές της, υποστήριξε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η ΜΙΤ διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά του ΡΚΚ, του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και πως πλέον θα δίνει μεγαλύτερο βάρος σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως κάνει τώρα στη Λιβύη. «Ειδικά από την πρώτη ημέρα της συριακής κρίσης, η ΜΙΤ έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο πεδίο των επιχειρήσεων έναντι αυτών και έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την επιτυχία των διασυνοριακών μας επιχειρήσεων», σημείωσε.

Ο ρόλος της ΜΙΤ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χρηματοδότησή της από την κυβέρνηση, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όταν ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε την υπαγωγή της ΜΙΤ απευθείας στην προεδρία και στον σχηματισμό εθνικού συμβουλίου συντονισμού πληροφοριών. Το 2010 ο προϋπολογισμός της ΜΙΤ ανερχόταν σε 410 εκατ. δολάρια, ενώ το 2017 είχε φθάσει στα περίπου 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες που παραθέτει ο τουρκικός Τύπος.

Ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, είναι στενός σύμμαχος και έμπιστος του Ερντογάν. Μετά τα πυρά που δέχτηκε η υπηρεσία για το γεγονός ότι δεν προειδοποίησε την κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Φιντάν ανέλαβε την αναδιοργάνωσή της με την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού πολιτικού προσωπικού και νεαρών τεχνοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή