Απειλή για Τραμπ πιθανή κατάθεση Μπόλτον

Απειλή για Τραμπ πιθανή κατάθεση Μπόλτον

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ξαφνικά, η υπόθεση παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη απέκτησε ενδιαφέρον. Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει στη Γερουσία, εάν αυτό του ζητηθεί, περιπλέκοντας έτσι τα σχέδια του προέδρου της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ για διαδικασία – εξπρές, που θα οδηγούσε σε αθώωση του Τραμπ χωρίς εξέταση μαρτύρων.

Ο Μακόνελ έχει ακόμη τη δυνατότητα να αγνοήσει την προσφορά του Μπόλτον, του οποίου η μαρτυρία είναι πολύτιμη, προχωρώντας στη διαδικασία – εξπρές. Για να το κατορθώσει, όμως, αυτό χρειάζεται να συσπειρώσει τουλάχιστον 51 από τους 53 γερουσιαστές που απαρτίζουν τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Χθες, οι 53 έγιναν 52, με τον γερουσιαστή από τη Γιούτα Μιτ Ρόμνεϊ να ανακοινώνει ότι επιθυμεί να ακούσει την κατάθεση του Τζον Μπόλτον. Μετά την πρώτη φάση της διαδικασίας μπορεί να γίνουν 51, καθώς η γερουσιαστής από το Μέιν Σούζαν Κόλινς έχει δηλώσει «ανοικτή» στην εξέταση μαρτύρων.

Μετά την απόφαση της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης, διενεργούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στη Γερουσία για τους κανόνες της διαδικασίας. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι καταχράστηκε την εξουσία του ως πρόεδρος για να εκβιάσει την ουκρανική ηγεσία με στόχο να αποκτήσει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον πολιτικό του αντίπαλο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με μάρτυρες που κατέθεσαν στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μπόλτον είχε διαφωνήσει με τους χειρισμούς του προέδρου, χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «drug deal», δηλαδή «συναλλαγή για ναρκωτικά». Ο Μπόλτον δεν έχει ανακοινώσει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της κατάθεσής του, αλλά και μόνο η προθυμία του να καταθέσει «σόκαρε τον πολιτικό κόσμο», όπως έγραψε η Washington Post.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή