Γαλλία: Κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων

Γαλλία: Κρίσιμη εβδομάδα διαπραγματεύσεων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνηση Μακρόν και των εργατικών συνδικάτων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αύξηση του ελαχίστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε χθες ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις των συνδικάτων για τον μέσο όρο της ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο επέμεινε πως οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Εθνοσυνέλευση πριν από τη διακοπή του καλοκαιριού.

«Προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός, κάθε ένας θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός καθώς η απεργία στις μεταφορές εισήλθε στην 35η ημέρα και έχει γίνει η πιο μακροχρόνια τα τελευταία 50 χρόνια. Η γαλλική κυβέρνηση έχει προτείνει την ενοποίηση των 42 διαφορετικών συνταξιοδοτικών συστημάτων της χώρας και την αύξηση του ελαχίστου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Υιοθετώντας πιο υποχωρητική στάση, ο κ. Φιλίπ είπε χθες ότι «πρέπει να εγγυηθούμε ένα ισοσκελισμένο συνταξιοδοτικό σύστημα… Αν όμως μπορέσουν εργατικά συνδικάτα και εργοδότες να συμφωνήσουν επί ενός καλύτερου συστήματος, είμαι ανοιχτός στο να συζητήσω όλες τις προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό». Η κυβέρνηση Μακρόν έχει αναδείξει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας στη βασική μεταρρύθμιση που θα εφαρμόσει στη διάρκεια της θητείας της, ωστόσο τα συνδικάτα είναι τελείως αντίθετα στην αύξηση του ελαχίστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ και η πλειοψηφία της κοινής γνώμη διαφωνεί με αυτή την πρόταση, αν και μάλλον συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο κ. Φιλίπ ελπίζει πως θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με το πιο μετριοπαθές συνδικάτο CFDT και να διασπάσει το μέτωπο των απεργών. Ο ηγέτης του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέ, δήλωσε χθες πως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, προτείνει να εξεταστεί την Παρασκευή ο τρόπος χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος σε δεύτερο στάδιο ώστε να αρθεί το αδιέξοδο για την ηλικία συνταξιοδότησης. Τα πιο ριζοσπαστικά συνδικάτα CGT και FO κάλεσαν σε νέες μαζικές διαδηλώσεις αύριο Πέμπτη και το Σάββατο, ενώ από χθες απεργούν για τέσσερις ημέρες και οι εργαζόμενοι στα γαλλικά διυλιστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή